ŠOK OBJAVA AMERIČKIH LEKARA: Ovu jesen ćemo progurati bez GRIPA, ali ima jedan bitan uslov (VIDEO)
Foto: Profimedia

nauka

ŠOK OBJAVA AMERIČKIH LEKARA: Ovu jesen ćemo progurati bez GRIPA, ali ima jedan bitan uslov (VIDEO)

Planeta -

Vrhunski američki stručnjak za autoimune bolesti rekao je da bi grip mogao da "nestane ovog jeseni", jer SAD prelazi u hladnije mesece dok se još bori sa koronavirusom.

"Možda uopšte ne bude bilo gripa, ali svi bismo se trebali vakcinisati", rekao je dr Bob Lahita, predsedavajući Medicinskog odeljenja zdravstvenog sistema Svetog Josifa.

Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da svake godine oko 3-5 miliona slučajeva teškog gripa ima globalno i do 500.000 smrtnih slučajeva godišnje povezano sa bolešću.

Sjedinjene Države, epicentar krize COVID-19, od marta su doživele preko 150.000 smrtnih slučajeva povezanih sa koronavirusom i preko 4 miliona potvrđenih slučajeva. Medicinski stručnjaci su zabrinuti zbog toga što bi sve veći broj slučajeva mogao značiti dok se učenici vraćaju u školu i počinje godišnja sezona gripa.

Jedan bivši američki zdravstveni zvaničnik, dr. Rik Brajt, svedočio je na saslušanju u Kongresu da bi se ta zemlja mogla suočiti sa "najmračnijom zimom u modernoj istoriji" ako pandemija ne bude kontrolisana.

Međutim, napori za ublažavanje koronavirusa mogu se isplatiti na druge načine.

Zemlje poput Kine, Kanade i Ujedinjenog Kraljevstva nedavno su izvestile o značajnom padu slučajeva gripa nakon mjera globalne distanciranja koje sadrže koronavirus, navodi se u izveštaju Rojtersa.

U izveštaju se takođe navodi da je najnoviji broj najnovijih zaraženih Južne Koreje "zabeležio 83% slučajeva u istom periodu godinu dana ranije". U Australiji, koja je trenutno zimi, stručnjaci primećuju znatno niže stope prijema u bolnicu za zarazne bolesti koje nisu u grupi COVID-19 za to doba. Međutim, SZO je upozorio u nedavnom izveštaju da bi trebalo da se posmatra broj gripa sa oprezom zbog pandemije koja ometa sposobnost prijavljivanja nekih zemalja.

Dr. Lahita je predviđala sličan pad slučajeva gripa u SAD-u „zbog nošenja maski i pranja ruku i našeg društvenog distanciranja“.

"Mislim da će biti veoma zanimljivo gledati ovo", rekao je.

Neki stručnjaci brinu da bi nedostatak infekcije gripa ove godine mogao negativno uticati na imunitet u budućim sezonama gripa.

"Moguće je da ako ove sezone nemamo infekcije, biće još ranjivijih ljudi tokom sledeće sezone, to je definitivno nešto što ćemo morati pažljivo nadgledati", rekao je Ben Marais, stručnjak za zarazne bolesti na Univerzitetu u Sidneju.

Prema dr. Lahiti, pitanje imuniteta za koronavirus i grip moglo bi imati jednostavno rešenje u budućnosti, nakon što se razvije vakcina.

"Mislim da će roman koronavirusa biti uz nas još mnogo, mnogo godina," rekao je. "Međutim, postoji nada da ćemo, na primer, 2021. imati obe vakcine kombinovane zajedno, tako da kada budete vakcinisani protiv gripa, vakcinisaćete protiv COVID-19."

Kurir.rs/CBS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track