IRANSKI SATELIT PREVESLAO AMERE: Detaljno snimio najveću vojnu bazu SAD na Bliskom istoku (VIDEO)
Foto: Vikipedija/Američka Vojska

opasno

IRANSKI SATELIT PREVESLAO AMERE: Detaljno snimio najveću vojnu bazu SAD na Bliskom istoku (VIDEO)

Planeta -

Islamska revolucionarna garda je objavila detaljne snimke vazduhoplovne baze „Udeid“ u Kataru, gde je Centralna komanda američke vojske.

Snimke je zabeležio novi iranski vojni satelit „Nor“. Prikazuju iranske bespilotne letelice, vazdušne snage i rakete, a vidi se i kako ciljaju niz objekata, uključujući američki nosač makete aviona.

Snimci su, kako se izveštava, naprvljeni u toku velikih ratnih igara na jugu Irana, u koje je uključeno više grana oružanih snaga, u šta spadaju i jedinice elitne Islamske revolucionarne garde.

Tu je nekoliko detaljnih snimaka same vazdušne baze, kao i fotografije očigledno rađene u različitim intervalima jer se uočavaju promene položaja aviona na pistima. Čini se da je jedna od slika infracrveni prikaz toplotnih tragova letelica i okolnih objekata.

„Udeid“ je najveća američka vojna baza na Bliskom istoku. U objektu u svakom trenutku ima čak 11.000 ljudi, a baza se koristila za koordinisanje američkih vojnih operacija širom regiona.

Snimci su objavljeni usred tekućih vojnih vežbi „Veliki prorok 14“ na jugu Irana, sa teritorijom koja graniči sa Persijskim zalivom i Ormuskim moreuzom. Masovne vežbe počele su u utorak. Pored aktivnosti prikupljanja obaveštajnih podataka, satelit „Nor“ se navodno koristi za nadgledanje vežbi iz svemira.

Satelit „Nor“ lansiran je u orbitu u aprilu. Američki načelnik za svemirske operacije general Džej Rejmond usudio se da ga lansira u to vreme, nazivajući satelit „veb-kamerom za tračeve u svemiru“ i ističući da je malo verovatno da će on Iranu pružiti bilo kakvu korisnu obaveštajnu informaciju.

Podsetimo, tokom vežbe sa helikoptera Revolucionarne garde ispaljena je raketa na model američkog nosača aviona koji su Iranci dovukli u Ormuski moreuz. Na „američki nosač“ su se iskrcali iranski specijalci.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track