HAOS U BELORUSIJI: Lukašenko slavi pobedu dok traje sukob demonstranata i policije! Minskom odjekuju eksplozije VIDEO
Foto: EPA/Tatyana Zenkovich

POSLE PREDSEDNIČKIH IZBORA

HAOS U BELORUSIJI: Lukašenko slavi pobedu dok traje sukob demonstranata i policije! Minskom odjekuju eksplozije VIDEO

Planeta -

Sukobi beloruske policije i demonstranata izbili su večeras u Minsku i Brestu, posle zatvaranja birališta na predsedničkim izborima.

Na izborima se dugogodišnji predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko borio za šesti mandat uprkos sve većem nezadovoljstvu građana zbog njegove autoritarne vladavine i negiranja značaja epidemije korona virusa.

Oko 1.000 demonstranata okupilo se večeras blizu obeliska u čast Minska kao "herojskog grada" u Drugom svetskom ratu.

Policija se oštro sukobila s njima, neke je tukla pendrecima, a kasnije je koristila šok-bombe kako bi ih rasterala.

Stižu izveštaji se u centru Minska čuju eksplozije i da se vidi oblak dima.

Mediji su naveli da je policija u Brestu bacala suzavac na demonstrante.

Tri novinara nezavisne ruske televizijske stanice Dožd uhapšena su ranije, pošto su intervjuisali ličnost iz opozicije. Očekuje se da oni budu deportovani u Rusiju.

Policija je u Minsku celog dana bila prisutna u velikom broju, a uveče je postavila kontrolne punktove oko grada, kako bi sprečila ulazak demonstranata iz drugih gradova.

Lukašenko je obećao da će ugušiti svaki protest.

Tenzije su sve više rasle prethodnih nedelja, a polarizovana izborna kampanja dovela je do najmasovnijih protesta u zemlji u više godina.

Lukašenko (65), predsednik od 1994. godine, imao je četiri protivkandidata na izborima, a glavni protivnik mu je postala Svetlana Tihanovskaja, ;žena popularnog blogera koji je u zatvoru, pošto vlast nije odobrila kandidature dvojice njegovih glavnih rivala, Valerija Cepkala i Viktora Babarika.

Babariko je uhapšen, a Cepkalo je pobegao u Rusiju posle upozorenja da će biti uhapšen i da će mu deca biti oduzeta.

Tihanovskaja se tokom vikenda našla pod velikim pritiskom pošto je uhapšeno osam članova njenog izbornog štaba, a jedna od njenih glavnih saradnica, Cepkalova žena, danas je pobegla iz zemlje.

Iako se preliminarni rezultati izbora ne očekuju pre ponedeljka, državna izborna komisija je pre zatvaranja birališta objavila da je Lukašenko osvojio 82 odsto glasova u bolnicama i rehabilitacionim centrima u pet od šest regiona.

Tihanovskaja je večeras rekla da je većina građana uz nju i odbacila rezultate na osnovu izlaznih anketa, prema kojima je osvojila 6,8 odsto glasova, a Lukašenko 79,7 odsto.

Belorusija ima dugu istoriju obračuna s kritičarima vlasti. Posle izbora 2010. godine, policija je tukla demonstrante, a šest Lukašenkovih rivala je uhapšeno, od kojih su tri godinama ostala u zatvoru.

(Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track