VELIKA AMERIČKA BEŽANIJA: Masovno se odriču državljanstva, a migrantima deru kožu sa leđa da ga dobiju! (VIDEO)
Foto: AP

neverovatno

VELIKA AMERIČKA BEŽANIJA: Masovno se odriču državljanstva, a migrantima deru kožu sa leđa da ga dobiju! (VIDEO)

Planeta -

Amerikanci odustaju od američkog državljanstva zahvaljujući nepodnošljivoj političkoj atmosferi i neprestanoj krizi Covid-19, pokazuju nova istraživanja.

Više od 5.800 Amerikanaca odreklo se državljanstva u prvoj polovini 2020. godine, prema izveštaju kompanije Bambridge Accountants Njujork, što je dramatičan skok od 1.210 procenata u poređenju sa poslednjim šest meseci 2019. godine.

„Došlo je do velikog preokreta tokom koronavirusa američkih ekspata koji se odreknu [državljanstva], gde su cifre u naglom padu od 2017. godine“, rekao je Alester Bambridž, partner iz njujorške računovodstvene firme, ukazujući na spolitičku krizu, pandemiju koronavirusa i stroge poreske propise, kao uzrok.

Broj Amerikanaca koji su se odrekli državljanstva u prvih šest meseci 2020. godine bio je više nego dvostruko veći od broja za 2019. godinu u kojoj je svega 2.072 građana odreklo državljanstva. Nedavni talas odricanja učinio je prvi kvartal 2020. godine najvišim zabeleženim, kaže kompanija, s tim da je drugi kvartal 2020. zauzeo mesto broj dva.

Napad onih koji napuste svoje državljanstvo - posebno među procenjenih devet miliona Amerikanaca koji žive u inostranstvu - posebno je vođen sve težim poreskim pravilima, nastavio je Bambridž, primetivši da je „za mnoge Amerikance taj upad previše komplikovan i oni čine ozbiljan korak odricanja od svog državljanstva, “uprkos obaveznoj državnoj naknadi od 2.350 dolara za to.

Čak i dok neviđeni broj Amerikanaca ostavlja svoje državljanstvo iza sebe, novi imigranti primećuju veliki porast troškova prijavljivanja, od kojih su neke porasle za više od 80 procenata ranije ovog meseca, navodi se u saopštenju američke Službe za državljanstvo i imigraciju (UCIS). Pod revidiranom naknadom, novi podnosioci prijava platit će oko 520 USD više nego ranije, postavljajući veću finansijsku barijeru za nove dolaske, za koje su takođe ukinuta brojna odricanja od taksi. UCIS, koji se oslanja na takve naknade da pokrije troškove poslovanja, tvrdi da su potrebna povećanja kako bi se nadoknadili nedostaci u budžetu, pošto je već tražio pomoć Kongresa od 1,2 milijarde dolara da popuni prazninu.

Kurir.rs/RT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track