Najnovije vesti

RATNI BRODOVI VEĆ RASPOREĐENI: Grčka traži HITAN samit EU o Turskoj!
Foto: Profimedia / Giannis Papanikos / Alamy

tenzije na mediteranu

RATNI BRODOVI VEĆ RASPOREĐENI: Grčka traži HITAN samit EU o Turskoj!

Planeta

Grčka traži hitan samit Evropske unije o Turskoj, objavila je kancelarija grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa.

To je zatraženo posle dolaska turskog broda za istraživanje nalazišta nafte i gasa u spornu zonu u istočnom Sredozemlju što je ponovo pojačalo tenzije između dve zemlje. 

foto: EPA / Tolga Bozoglu

Grčka i Turska su rasporedile ratne brodove u istočnom Sredozemlju, gde je Turska ponovo poslala brod za istraživanje energetskih resursa. Grčka kaže da se ta oblast preklapa s njenim epikontinentalnim pojasom.

Atina je juče ocenila da Ankara ugrožava mir slanjem istraživačkog broda što je "nova ozbiljna eskalacija" i ukazala na "destabilizirajuću ulogu" Turske. 

"Grčka neće prihvatiti nikakvu ucenu i braniće svoj suverenitet i svoja suverena prava", navelo je Ministarstvo spoljnih poslova posle sastanka šefova Oružanih snaga koji je hitno sazvan. 

foto: Profimedia / JACK GUEZ / AFP

Grčka Ratna mornarica danas je lokalizovala turski brod jugoistočno od ostrva Krita, a prati ga turska flotila uz nadzor grčkih ratnih brodova.

Turska je ranije navela da će brod obavljati pretraživanja od 10. do 23. avgusta u velikoj zoni između Krita - na jugu Grčke, i Kipra - u istočnom delu Sredozemnog mora. 

Kurir.rs / Beta,  Foto: Profimedia / Giannis Papanikos / Alamy

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...