SPREMITE SE VEČERAS ZA SPEKTAKL NA NEBU: Vrhunac meteorskog pljuska Perseidi! Zvezde padalice stižu!
Foto: Profimedia

fenomen

SPREMITE SE VEČERAS ZA SPEKTAKL NA NEBU: Vrhunac meteorskog pljuska Perseidi! Zvezde padalice stižu!

Planeta -

Svake godine između 17. jula i 24. avgusta na nebu se događa pljusak zvezda padalica, odnosno meteorski pljusak Perzeidi, a njegov vrhunac će se dogoditi večeras I sutra uveče.

Zvezde padalice nemaju veze sa zvezdama koje padaju, već je reč o meteorima, metalnim ili kamenim nebeskim telima koja obilazeći Sunce ulaze u Zemljinu atmosferu i prolazeći kroz nju sagorevaju.

Zbog toga što ta pojava izgleda poput baklje koja pada prema Zemlji, naziva se zvezdama padalicama.

foto: Profimedia

Zvezde padalice se mogu vidti svake vedre noći, ako se nebo posmatra negde izvan svetla grada.

Nekoliko hiljada tona različitih čestica i prašine uleti u našu atmosferu svake godine, ogromna većina ovih čestica sagori u atmosferi i ne stigne do površine Zemlje, ali neke od njih, one veće, "prežive" i padnu na površinu i tada se nazivaju meteoriti.

Brzina kojom čestice uleću u atmosferu naše planete kreće se u intervalu od 30 do 70 km/s, a svetlosna pojava, meteor, nastaje na visini od 80 do 120 km.

foto: Profimedia

Tokom prethodnih godina vreme maksimuma aktivnosti Perseida videlo se i 80-100 meteora na sat! Perseidi su verovatno najpoznatiji i jedan od najlepših meteorskih rojeva.

Prvi pisani trag o njima potiče iz daleke 36. godine naše ere, kada je u Kini zabeleženo nekoliko stotina meteora u periodu od samo nekoliko sati.

U periodu od VIII do XI veka postoje nedvosmisleni pisani tragovi o ovom meteorskim roju iz Kine i Japana. Tokom XVIII i IX veka astronomi su prikupili dosta podataka o ovom roju, ucrtavali su njihove putanje i beležili sjaj i boju pojedinih meteora.

Izvor roja Peresida odredio je Vilijam Dening, na osnovu 2.500 tragova meteora zabeleženih između 1869. i 1898. godine. On je izračunao da se izvor roja nalazi u sazvežđu Persej, po čemu je i roj dobio ime.

Kurir.rs / Tanjug, Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track