Najnovije vesti

SIRIJSKO PLEME DALO ULTIMATUM AMERIČKIM SAVEZNICIMA: Imate mesec dana da napustite zemlju (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

krive ih za ubistvo šeika

SIRIJSKO PLEME DALO ULTIMATUM AMERIČKIM SAVEZNICIMA: Imate mesec dana da napustite zemlju (VIDEO)

Planeta

Pleme Akidat iz sirijske provincije Deir el Zur traži da se region očisti od proameričkih Sirijskih demokratskih snaga (Kurdi) i da Sirijci preuzmu upravljanje provincijom - „ostavite arapski region Arapima“.

Pored toga, oni smatraju međunarodnu koaliciju na čelu sa SAD odgovornom za ubistva šeika različitih plemena u istoimenoj provinciji.

Kako se navodi, 11. avgusta je održan sastanak šeika i starešina plemena Akidat na kojem je prisustvovalo oko 5.000 ljudi. Oni su dali Sirijskim demokratskim snagama (SDS) i drugim američkim saveznicima u tom području mesec dana da im predaju sve umešane u ubistva šeika i da napuste provinciju. Pritom, savet plemena je oštro osudio haos koji je nastao posle niza ubistava starešina plemena, kao i korupciju u provinciji.

Poslednje ubistvo koje je podiglo veliku prašinu je bilo ubistvo šeika Mutašara Hafla i njegovog rođaka Dara Mihlefa Halafa. Ubistva su isprovocirala talas protesta i agresije lokalnih plemena kako prema oružanoj grupaciji SDS.

„Pozivamo međunarodnu koaliciju da preda upravljanje provincijom arapskom narodu, poštujući teritorijalnu celovitost Sirije, a takođe i prava sirijskih građana“, navodi dopisnik Sputnjika izjavu starešina. Predstavnici plemena Akidat su tražili od SDS da oslobode sve zarobljenike i taoce - pre svega zarobljene žene i decu.

Plemena Akidat žive u istočnom delu sirijske provincije Deir el Zur. Mnogobrojni protesti su nastali kada su vojnici SDS ubili nekoliko šeikova i starešina plemena. Kao odgovor predstavnici plemena su upala u sedišta SDS u nekoliko gradova provincije i zarobili vojnike.

Kurir.rs/Sputnik

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...