VENECUELA PODRŽALA BELORUSIJU: Napadi na naše zemlje odigravaju se po istom scenariju
Foto: EPA/Profimedia

stali uz minsk

VENECUELA PODRŽALA BELORUSIJU: Napadi na naše zemlje odigravaju se po istom scenariju

Planeta -

Ministar spoljnih poslova Venecuele Horhe Areasa izrazio je podršku Belorusiji, rekavši da se zemlje suočavaju sa sličnim napadima.

"Belorusija i Venecuela se suočavaju sa sličnim napadima koji se odvijaju prema istom scenariju“, rekao je Areasa za vreme ceremonije dodele ordena beloruskom ambasadoru Olegu Paferovu. Šef venecuelanske diplomatije je potvrdio „podršku vlade i predsednika Venecuele u ova teška vremena“.

Politička kriza u Venecueli traje od 2013. godine, nakon smrti predsednika zemlje Uga Čaveza.

Predsednički izbori u Venecueli održani su 2018. godine, a rezultate izbora nisu priznale mnoge zemlje. U januaru prošle godine u Venecueli su počeli masovni protesti nakon što je predsednik Venecuele Nikolas Maduro položio zakletvu. Njegova ovlašćenja je priznao niz zemalja, među kojima i Rusija. Za privremenog predsednika zemlje proglasio se Huan Gvaido.

Protesti u Belorusiji

U Belorusiji već više od nedelju dana traju masovni protesti protiv rezultata predsedničkih izbora 9. avgusta na kojima je pobedio aktuelni šef države Aleksandar Lukašenko. Prema rezultatima koje je utvrdila CIK, 80,1 odsto birača glasalo je za Lukašenka, a 10,12 odsto – za njegovog glavnog protivnika Svetlanu Tihanovskaju.

Opozicija ne priznaje rezultate izbora i smatra da je pobedila Tihanovskaja. Prvih dana protesta, snage bezbednosti su za razbijanje demonstranata koristile vodene topove, suzavac, šok-bombe i gumene metke.

Kurir.rs/Sputnik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track