MASKE, SOCIJALNA DISTANCA, MERENJE TEMPERATURE: U ovim zemljama su se đaci vratili u škole, a to ovako izgleda (VIDEO)
Foto: Profimedia

kovid-19

MASKE, SOCIJALNA DISTANCA, MERENJE TEMPERATURE: U ovim zemljama su se đaci vratili u škole, a to ovako izgleda (VIDEO)

Planeta -

Dok se u Srbiji sa nestrpljenjem ali i zebnjom čeka prvi dan nove školske godine, osvrnućemo se na to kako je u drugim zemljama izgledalo ponovno otvaranje škola.

Razlitiče države su preduzele različite mere, pa su negde obavezne maske u učionicama, negde samo izvan njih, a negde ih deca uopšte ne nose.

Većina se pridržava mera društvenog distanciranja.

Nova školska godina počinje različitih datuma u 16 ​​saveznih država Nemačke. U nekoliko severnih država, poput Berlina i Šlezvig-Holštajna, učenici su se već vratili u škole; u južnim državama nastava se tradicionalno nastavlja u septembru.

Neke države su maske učinile obaveznim u školama, mada je Severna Rajna-Vestfalija za sada jedina država koja zahteva nošenje maski u učionicama.

Izrael je preduzeo oštre korake u ranoj pandemiji korona virusa, uključujući ozbiljno ograničavanje kretanja i zatvaranje svih škola. Do juna je dobio međunarodne pohvale zbog sprečavanja širenja KOVID-19.

Ali nedugo nakon što su škole ponovo otvorene u maju, po postepenom rasporedu, zajedno sa obaveznim maskama i pravilima društvenog distanciranja, slučajevi KOVID-19 rasli su širom Izraela. Među bolesnima su bili i školski radnici i nastavnici. Očekuje se da se škole ponovo otvore 1. septembra.

U Indoneziji se škole otvaraju u etapama. Najpre su u delovima zemlje sa manjom zarazom u školu krenuli srednjoškolci i stariji osnovci.

U septembru će u školske klupe sesti i mlađi đaci. U indonežanskim školama važi da se u odeljenju može naći maksimalno 18 dece i da drže obaveznu distancu.

Maske su obavezne i u učionicama. Ukoliko neko od učenika, nastavnika ili roditelja učenika bude pozitivan na KOVID-19, škola će se momentalno zatvoriti, rečeno je iz ministarstva.

Otvorene su i škole u pojedinim američkim državama.

U Misisipiju je obavezno merenje temperature đacima na ulazu, kao i dezinfekcija ruku. Đaci u Misisipiju obavezno nose maske.

Međutim, uprkos merama, korona virusom su se već zarazili neki đaci, pa je pitanje da li će škole u toj državi ostati otvorene i da li će se nastaviti sa planovima za otvaranje škola u drugim američkim državama.

Škola je u avgustu nastavljena i na ostrvu Haiti. Stručnjaci preporučuju što češće pranje ruku, a Haiti ima problem sa snabdevanjem čistom vodom.

Deci su obezbeđene maske koje moraju da nose kako bi se sprečilo širenje zaraze.

Urugvaj je do sada dobro vodio borbu protiv korone pa je među prvima omogućio deci i povratak u školske klupe.

Broj dece u odeljenjima je strogo ograničen, stariji đaci obavezno nose maske. Uveden je sistem pola-pola pa tako đaci pola vremena provode fizički prisutni na časovima, a pola vremena se uključuju onlajn iz svojih domova.

U Južnoj Africi su škole otvorene u junu pa je većina ponovo zatvorena na mesec dana, zbog rasta broja zaraženih, ali se očekuje da se sve otvore do 24. avgusta.

Mlađe generacije su se vratile u školske klupe početkom avgusta.

Na snazi su neke prethodno uvedenih mera održavanja distance između đaka.

Tako u školama u Johanesburgu deca sede sa zaštitnim vizirima i odvojena staklenom pregradom od drugih đaka.

Kurir.rs/Blic

Foto: Profimedia/Ilustracija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track