VELIKA POBEDA PROTIV OPAKOG VIRUSA U AFRICI: Polio virus je iskorenje na kontinentu! (VIDEO)
Foto: EPA/ONOME OGHENE

bravo

VELIKA POBEDA PROTIV OPAKOG VIRUSA U AFRICI: Polio virus je iskorenje na kontinentu! (VIDEO)

Planeta -

U Africi nema više poliovirusa, potvrdilo je nezavisno telo, Afrička regionalna komisija za sertifikaciju.

Polio obično pogađa decu mlađu od pet godina, što ponekad dovodi do nepovratne paralize. Smrt može nastupiti kada su pogođeni mišići pluća.

Pre dvadeset i pet godina hiljade dece u Africi su bile paralizovane virusom. Bolest se sada nalazi samo u Avganistanu i Pakistanu. Nema leka, ali polio-vakcina štiti decu za život.

Nigerija je poslednja afrička država koja je proglašena slobodnom od poliovirusa, a činila je više od polovine svih slučajeva na svetu pre manje od decenije.

Kampanja vakcinacije u Nigeriji uključivala je ogroman napor da se stignu do udaljenih i opasnih mesta koja su ugrožena od militantnog nasilja, a neki zdravstveni radnici su ubijeni u tom procesu.

Polio je virus koji se širi od osobe do osobe, obično preko kontaminirane vode. Može dovesti do paralize napadom na nervni sistem.

Dva od tri soja virusa divljeg polia iskorenjena su širom sveta. U utorak je Afrika proglašena čistom od poslednjeg preostalog soja divljeg poliovirusa.

Više od 95 odsato afričkog stanovništva sada je imunizirano. To je bio jedan od uslova koje je postavila Afrička regionalna komisija za potvrđivanje pre nego što je na kontinentu proglasila nestanak poliovirusa

U Africi ostaje samo virus polio-vakcine, koji je ove godine identifikovan 177 slučajeva.

Ovo je redak oblik virusa koji mutira iz oralne polio vakcine i zatim se može proširiti na slabo imunizovane zajednice.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) identifikovala je niz ovih slučajeva u Nigeriji, Demokratskoj republici Kongo, Centralnoafričkoj Republici i Angoli.

Bez leka vakcina koju je 1952. godine razvio dr Džonas Salk, dala je nade da deca mogu biti zaštićena od bolesti. 1961. godine Albert Sabin je pokrenuo oralnu vakcinu protiv poliovirusa koja se koristi u većini nacionalnih programa imunizacije širom sveta.

1996. poliovirus je paralizovao više od 75.000 dece širom kontinenta - svaka država je bila pogođena.

Te godine Nelson Mandela pokrenuo je program "Kick Polio Out of Africa", mobilišući milione zdravstvenih radnika koji su počeli sa imunizacijom.

Podržala ga je koalicija grupa, uključujući Rotari internacional, koja je bila lider vakcinacije protiv polia u toku 1980-ih.

Od 1996. godine su obezbeđene su milijarde oralnih polio-vakcina, koji su smanjile talas od 1,8 miliona slučajeva divljih poliovirusa.

Kurir.rs/BBC

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track