POMPEO ODAO PRIZNANJE TRAMPU ZA UBISTVO SULEJMANIJA: Pljuštale "pohvale" na kongresu Republikanske partije (VIDEO)
Foto: Profimedia

američki državni sekretar

POMPEO ODAO PRIZNANJE TRAMPU ZA UBISTVO SULEJMANIJA: Pljuštale "pohvale" na kongresu Republikanske partije (VIDEO)

Planeta -

Američki državni sekretar Majk Pompeo pohvalio je predsednika SAD Donalda Trampa za "uspehe" u spoljnoj politici, kada je podsetio na "rusku agresiju", borbu protiv iranskog i kineskog uticaja, a posebno priznanje odao mu je za ubistvo iranskog generala Kasema Sulejmanija.

Pompeo je, govoreći na kongresu Republikanse partije, podsetio da je Tramp na Bliskom istoku odobrio napad u kojem je ubijem general Sulejmani – "čovek, koji je odgovoran za ubistvo stotine Amerikanaca i hiljade hrišćana u regionu".

Pored toga, on je istakao vodeću ulogu Amerike u likvidaciji militanata terorističke grupe DAEŠ na Bliskom istoku, rekavši da je lider te terorističke organizacije "Abu Bakr el Bagdadi mrtav, a da se naši hrabri vojnici vraćaju kući".

"Predsednik je napustio užasan sporazum sa Iranom i stegao ajatolaha, Hezbolah i Hamas. On je takođe preselio američku ambasadu u Jerusalim, prestonicu legitimne jevrejske države", rekao je Pompeo.

Govoreći o Severnoj Koreji, šef američke diplomatije je naglasio da je "predsednik ublažio tenzije, da se sada ne vrše nuklearne ili raketne probe", a da su se Amerikanci, zadržani u Kini, vratili kući.

Američki državni sekretar se nalazi u turneji na Bliskom istoku i severu Afrike, a ovaj govor je izneo u Jerusalimu.

Ubistvo Sulejmanija

Komandant elitne iranske jedinice "Kuds" pri Korpusu čuvara Islamske revolucije general Kasem Sulejmani ubijen je 3. januara u napadu američkih letelica, kada je automobilom krenuo sa aerodroma ka centru Bagdada.

Atentat na Sulejmanija doveo je do velike eskalacije tenzija između Teherana i Vašingtona, a Iran je zvanično reagovao pokretanjem vazdušnih napada na dve iračke vojne baze u kojima su američke trupe.

Napadi nisu imali smrtne ishode ili ozbiljne povrede, ali Pentagon je od tada objavio da je najmanje 109 američkih pripadnika države dobilo dijagnozu traumatične povrede.

Američko-iranske tenzije postoje od kada je Tramp najavio jednostrano povlačenje Vašingtona iz iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

Kurir.rs/Sputnjik

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja