MONETARNA BOMBA UDARA NA VAŠINGTON: Ako se usvoji predlog ruskog ministra, pola svetske populacije odustaje od dolara!
Foto: EPA-EFE/ALEXEY NIKOLSKY / SPUTNIK / KREMLIN POOL

udar

MONETARNA BOMBA UDARA NA VAŠINGTON: Ako se usvoji predlog ruskog ministra, pola svetske populacije odustaje od dolara!

Planeta -

Ruski ministar trgovine pozvao je članove grupe BRICS da povećaju obim trgovanja u nacionalnim valutama kako bi postali nezavisniji od politike Vašingtona.

Denis Manturov je predložio mogućnost povećanja ne-dolarskih nagodbi tokom video-konferencije u ponedeljak sa kolegama ministrima trgovine BRICS.

Prema Manturovu, trgovina nacionalnim valutama je ključni aspekt saradnje petnaestogodišnjeg saveza, koji uključuje Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku.

"Racionalna, uravnotežena upotreba ovog alata pomoći će povećati stabilnost ekonomija naših zemalja i smanjiti zavisnost od američkih politika", rekao je.

Manturov je pozvao kolege ministre da aktivnije koriste novu razvojnu banku BRICS (NDB), koja je stvorena upravo za ove svrhe.

Blok pet zemalja ima kombinovani nominalni BDP od 21 triliona dolara i predstavlja više od 40 posto svetske populacije.

NDB, sa početnim kapitalom od 100 milijardi dolara, osnovana je 2014. godine i formalno je otvorena za poslovanje godinu dana kasnije.

Njegov cilj je mobilizacija resursa za infrastrukturu i projekte održivog razvoja u ekonomijama u nastajanju. Sa sedištem u Šangaju, banka ima regionalnu kancelariju u Johanesburgu, a planira da otvori još centara u Moskvi, kao i drugim ruskim gradovima.

Kurir.rs/Logicno

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track