KATASTROFA STIŽE: Uragan Laura ojačala do 4. kategorije! Čitava naselja biće pod vodom! Snimci iz svemira zastrašujući!
Foto: Twitter video prtscr

panika

KATASTROFA STIŽE: Uragan Laura ojačala do 4. kategorije! Čitava naselja biće pod vodom! Snimci iz svemira zastrašujući!

Planeta -

Uragan Laura postao je uragan četvrte kategorije i očekuje se da će izazvati "katastrofalne oluje, ekstremne vetrove i poplave" u severozapadnom delu Meksičkog zaliva tokom večeri, saopštio je Nacionalni centar za uragane.

Na satelitskim snimcima vidi se da je u proteklih nekoliko sati Laura postala "zastrašujuće snažan uragan", koji bi mogao da dovede do potapanja čitavih naselja.

"Kada se stanovnici nekih delova probude u četvrtak ujutru, neće verovati šta se dogodilo", kaže Stejsi Stjuart, specijalistkinja Nacionalnog centra za uragane i najavila da talasi mogu da budu viši od četiri i po metra, prenosi Glas Amerike na srpskom.

Laura je u protekla 24 sata ojačala skoro 70% i dostigla status kategorije 3, sa vetrovima maksimalne jačine od oko 185 kilometara na sat. Dolasku oluje prethodiće udari vetrova jačine skoro 210 kilometara na sat, a voda bi mogla da prodre u kopno duž obale od Teksasa do Misisipija.

Upozorenja na uragan su izdata od San Luis Pasa u Teksasu do Intrakostal Sitija u Luizijani. U toku je najveća evakuacija u SAD za vreme pandemije a više od pola miliona ljudi u utorak je dobilo naređenje da napusti deo obale Meksičkog zaliva duž granice Teksasa i Luizijane.

Pozivajući stanovnike jugozapadne Luizijane da se evakuišu pre nego što je prekasno, guverner Luizijane ;Džon Bel Edvards ih je upozorio da do svoje destinacije, gde žele da sačekaju kraj oluje, moraju da stignu do podneva, kada će efekti oluje početi da se osećaju u toj državi.

Vlasti su pozvale građane da odsedaju kod rođaka ili u hotelskim sobama da bi se sprečilo širenje koronavirusa. Autobusi su opremljeni zaštitnom opremom i sredstvima za dezinfekciju i prevoziće manje putnika, da bi se sačuvala razdaljina, navode zvaničnici iz Teksasa.

Kurir.rs / Tanjug, Foto: Twitter video prtscr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track