OTKRIVENO IME POLICAJCA KOJI JE PUCAO NA DŽEJKOBA BLEJKA: Udaljen je sa posla zajedno sa još jednim kolegom (VIDEO)
Foto: Printscreen Youtube/Inside Edition

kenoša

OTKRIVENO IME POLICAJCA KOJI JE PUCAO NA DŽEJKOBA BLEJKA: Udaljen je sa posla zajedno sa još jednim kolegom (VIDEO)

Planeta -

Istražni organi su pronašli nož na podu automobila teško ranjenog Džejkoba Blejka, ali ne i drugo oružje, saopštile su vlasti u američkoj državi Viskonsin i otkrile da se policajac koji je ispalio sedam hitaca u leđa mladog Afroamerikanca zove Rusten Šeski.

On je zasad samo privremeno udaljen s dužnosti zajedno s još jednim kolegom, izvestio je BBC.

Mladi Afroamerikanac Džejkob Blejk, koji je teško ranjen u akciji policije koja je još jednom nesumnjivo preterala s upotrebom sile, imao je nož u svom automobilu, saopštile su vlasti države Viskonsin.

U saopštenju ministarstva pravosuđa te savezne države na severu SAD navodi se da je policija stigla na mesto događaja u gradiću Kenoši nakon telefonskog poziva jedne žene koja je rekla da je kod nje "prijatelj koji tu ne bi smeo da bude".

Kada su stigli na lice mesta, pripadnici policije su "bezuspešno pokušavali da uhapse" Blejka koristeći čak i elektrošoker.

Tri meseca nakon brutalnog policijskog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda u Mineapolisu, kojeg je ugušio policajac belac, u SAD se ponovo javljaju bes i ogorčenje zbog rasizma i policijske brutalnosti.

Nekoliko košarkaša, počevši od igrača susednog NBA tima Milvoki Baksi, odlučili su da u znak solidarnosti bojkotuju utakmice u najelitnijoj košarkaškoj ligi.

"Tražimo promene. Dosta nam je", objavio je na Tviteru najbolji igrač Los Angeles Lejkersa Lebron Džejms.

Odložene su još tri utakmice NBA plej ofa.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Printscreen Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track