LUKAŠENKO PORUČIO: Niko neće pružiti besplatnu pomoć Minsku, moramo da se oslonimo na svoje snage
Foto: EPA / ANDREI STASEVICH / BELTA

predsednik belorusije

LUKAŠENKO PORUČIO: Niko neće pružiti besplatnu pomoć Minsku, moramo da se oslonimo na svoje snage

Planeta -

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da politička kriza negativno utiče na ekonomiju zemlje, ali niko neće pružiti „besplatnu pomoć“ Minsku i moramo se osloniti na svoje snage.

Kako javlja državna agencija Belta, Lukašenko je ovo izjavio na sastanku o razvoju najvažnijih organizacija Ministarstva industrije. Predsednik je istakao da je ova godina donela mnoga iskušenja: zbog pandemije virusa korona mnoga tržišta su se zatvorila, praktično je prestalo kretanje robe i kapitala, a posebno za one proizvode koji se proizvode u Belorusiji.

Sada se na to dodala i teška politička situacija u državi, koju, prema njegovim rečima, pokušavaju da uzdrmaju i iznutra i spolja.

"Oseća se uticaj ovog pritiska na unutrašnju ekonomsku situaciju. Još jednom želim da naglasim: niko nam neće pružiti nikakvu besplatnu pomoć. Moramo se osloniti na sopstvene snage i mogućnosti", rekao je Lukašenko.

Situacija u Belorusiji

Masovni protesti opozicije počeli su u Belorusiji 9. avgusta, nakon predsedničkih izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska.

Prvih dana protesta, snage bezbednosti su za razbijanje demonstranata koristile vodene topove, suzavac, šok-bombe i gumene metke. Kasnije je policija prekinula da rasteruje demonstrante i primenjuje silu. Tokom protesta privedeno je oko sedam hiljada demonstranata, a hospitalizovano nekoliko stotina ljudi, među kojima i pripadnici policije. Poginule su tri osobe.

Kurir.rs/Sputnjik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track