RUSI SPREMAJU BESPILOTNU PODMORNICU: Jedna njena karakteristika Amerima posebno zadaje glavobolju! (VIDEO)
Foto: Screenshot

oružje

RUSI SPREMAJU BESPILOTNU PODMORNICU: Jedna njena karakteristika Amerima posebno zadaje glavobolju! (VIDEO)

Planeta -

U poslednje vreme, ruski vojno-industrijski kompleks posvetio je posebnu pažnju razvoju projekata bespilotnih brodova, tačnije podmornica, američki internet portal Militari Voč sa zabrinutošću navodi.

Jedan od ovih projekata nosi oznaku "Glavobolja", a iza nje se krije opasnost od izgradnje čitave flote napada, a istovremeno i jeftinih bespilotnih letelica podmornica, koje mogu da potonu velike površinske brodove.

Ruski vojno-industrijski kompleks razvio je minijaturnu robotsku podmornicu "Cefalopod" koja je namenjena efikasnoj zaštiti sopstvenog, ali i uništavanju neprijateljskih površinskih brodova, prenosi internet portal RG. Izuzetno slaba vidljivost i iznadprosečn manevrisanje obezbeđuju visok stepen njegove profitabilnosti: za relativno malo novca može se napraviti podmornica koja može uništiti površinski brod koji je neuporedivo skuplji od same podmornice.

U poslednje vreme, ruski vojno-industrijski kompleks posvetio je posebnu pažnju razvoju projekata bespilotnih brodova, tačnije podmornica, američki internet portal Militari Voč sa zabrinutošću navodi.

U 2018. godini predstavljen je strateški bespilotni torpedo „Posejdon“, koji je po destruktivnoj snazi sličan nuklearnim podmornicama opremljenim interkontinentalnim balističkim raketama. U ovom trenutku, "Poseidon" realizuje testni blok zajedno sa svojim matičnim nosačem podmornice. Strateška bespilotna podmornica Posejdon sposobna je da nosi 100 Mt termonuklearnu bojevu glavu. Međutim, zahvaljujući svojoj kolosalnoj destruktivnoj moći, ovaj projekat je potisnuo razvoj drugog projekta ruskog vojno-industrijskog kompleksa u medijskom smislu, koji u tehnološkom smislu nije bezbedniji. Naprotiv....

Prve informacije o projektu "Cefalopod" pojavile su se 2015. godine. Bespilotna podmornica veličine putničkog autobusa rezultat je inženjerskog tima dizajnerskog biroa Rubin, koji je jedan od vodećih razvojnih resursa ruskog vojno-industrijskog kompleksa, specijalizovanog za dizajn borbenih podmornica. Ceo projekat se realizuje u saradnji sa drugim kompanijama sa sličnim fokusom.

Prema prvim procenama, bespilotna podmornica "Cefalopod" pokreće nuklearni reaktor. Što se tiče oružja, bespilotna podmornica "Cefalopod" imaće nepoznat broj lakih torpeda kalibra 324 mm. Ova se torpeda obično koriste za borbu protiv neprijateljskih podmornica iz kojih se može pretpostaviti prava svrha ove vrste podmornica. Jedan od potencijalnih zadataka ove podmornice mogao bi biti osiguravanje strateških nuklearnih podmornica naoružanih balističkim raketama tokom svoje borbene dužnosti.

Trenutno se ovi zadaci rešavaju ofanzivnim nuklearnim podmornicama, koje moraju da odgovore i na druge izazove. Tačnije, njihova svrha je u stvarnosti usmerena na više strana i zato ti brodovi pripadaju višenamenskoj. Podmornica "Cefalopod" može se takođe koristiti za obezbeđenje mornaričkih baza i infrastrukture od strateškog značaja u unutrašnjim vodama Baltičkog i Crnog mora.

Kurir.rs/Russia Beyond

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track