KORONA NASTAVLJA DA BUKTI: U Brazilu za 24 sata umrlo 855 ljudi, Peru produžio vanredno stanje zbog epidemije (VIDEO)
Foto: Profimedia

kovid-19

KORONA NASTAVLJA DA BUKTI: U Brazilu za 24 sata umrlo 855 ljudi, Peru produžio vanredno stanje zbog epidemije (VIDEO)

Planeta -

U Brazilu je u protekla 24 sata od posledica korona virusa umrlo 855 osoba, čime je ukupan broj smrtnih slučajeva dostigao 119.504, saopštilo je Ministarstvo zdravlja te zemlje.

Brazil je zabeležio i novih 43.412 slučajeva korona virusa.

Ukupno je do sada od korona virusa u Brazilu obolelo 3.804.803 osoba, prenosi Rojters.

Brazil je na drugom mestu u svetu po broju zaraženih i preminulih od posledica korona virusa, posle SAD, koje imaju više od šest miliona zaraženih i više od 185.000 smrtnih slučajeva.

KINA

U Kini je u poslednja 24 sata potvrđeno devet novih slučajeva korona virusa, isto kao i prethodnog dana, a svi novi slučajevi su importovani, saopstila je danas Nacionalna zdravstven komisija.

To je 13. dan zaredom da u Kini nije zabeležen nijedan slučaj lokalnog prenosa, čime je izjednačen prethodni rekord, prenosi Rojters.

Komisija je prijavila i 10 asimptomatskih slučajeva koji ne ulaze u zvaničnu statistiku, dok ih je u prethodnom danu bilo 16.

U Kini su od početka epidemije zabeležena 85.022 slučaja korona virua, a preminule su 4.634 osobe.

MEKSIKO

U Meksiku su u poslednja 24 sata potvrđena 5.824 nova slučaja korona virusa, a preminule su 522 osobe, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Ukupan broj zaraženih u toj zemlji sada iznosi 585.738, a preminulo je ukupno 63.146 ljudi, prenosi Rojters.

PERU

Peruanske vlasti produžile su vanredno stanje proglašeno zbog epidemije korona virusa do 30. septembra, objavio je državni list "Peruano".

Prema toj odluci, mera zabrane izlaska ostaće na snazi u onim područjima u kojima se registruje povećanje broja zaraženih, prenosi agencija TAS S.

Građanima je dozvoljeno da izlaze iz svojih domova samo u najnužnijim situacijima od ponedeljka do subote. U nedelju, i tokom policijskog časa, koji traje od 20 časova do četiri ujutru, svi moraju da ostanu u kućama.

Predsednik Perua Martin Viskara proglasio je zbog epidemije korona virusa vanredno stanje u zemlji sredinom marta. Od tada su vlasti produžavale vanredno stanje nekoliko puta.

Prema mInistarstvu zdravlja Perua, zaraženo je više od 620.000 ljudi, a preminulo je 28.000.

ITALIJA

Italija je u petak zabeležila najveći porast u broju zaraženih korona virusom na dnevnom nivou još od maja, pošto je u protekla 24 sata registrovano novih 1.462 slučaja.

Ministarstvo zdravlja navodi da je najviše obolelih, njih 316, zabeleženo u Lombardiji, regionu koji je najteže pogođen pandemijom u Italiji.

U Italiji je do sada ukupno od korona virusa obolelo 265.409 osoba.

U poslednja 24 sata preminulo je još devet osoba.

Ukupno je do sada zabeleženo skoro 35.500 smrtnih slučajeva, prenosi AP.

Ranije je tokom pandemije prosečna starost zaraženih u Italiji bila blizu 70. godina, a prošle nedelje je zabeležena prosečna starost od 29 godina.

Najviše slučajeva je, takođe, regsitrovano kod putnika koji se vraćaju sa odmora.

KANADA

Kanada je produžila meru kojom se većini stranih putnika zabranjuje ulazak u tu zemlju, usled napora da ograniči unošenje i širenje korona virusa, saopštio je u petak na Tviteru ministar za javnu bezbednost Bil Bler.

Mera, čije je važenje produženo do 30. septembra, odnosi se na strane putnike koji pokušavaju da uđu u Kanadu iz inostranstva, osim iz SAD.

Kanada ima poseban dogovor o prelasku granica sa SAD, koji je na snazi do 21. septembra.

AUSTRALIJA, DRŽAVA VIKTORIJA

U australijskom žarištu korona virusa, državi Viktorija, u protekla 24 sata zabeležen je najniži dnevni broj novozaraženih posle skoro dva meseca, ali vlasti upozoravaju da ne treba žuriti sa ublažavanjem mera.

Zvaničnici te drzave danas su prijavili 94 nova slučaja, ali i 18 preminulih.

To je prvi put posle osam nedelja da je dnevni broj novozaraženih pao ispod 100, prenosi Rojters.

U susednoj državi Novi Južni Vels raste zabrinutost zbog ponovnog porasta broja zaraženih, nakon što je otkriveno žarište u jednom klubu u Sidneju.

U Celoj Australiji je od početka epidemije potvrđeno 25.500 slučajeva korona virusa, a preminula je 601 osoba.

INDIJA

Indija je zabeležila rekordna 76.472 nova slučaja zaraze korona virusa u poslednja 24 časa čime je ukupan broj zaraženih prešao 3,4 miliona, javilo je danas indijsko Ministarstvo zdravlja. ; Ta zemlja od 1,4 milijarde stanovnika sada beleži najbrži rast broja zaraženih na svetu.

U poslednjem danu je umrla 1.021 osoba od posledica korona virusa čime je ukupan broj umrlih dostigao 62.550, navelo je Ministarstvo.

Zabeležen je skok novih slučajeva zaraze poslednjih nekoliko nedelja. Jedan od razloga je testiranje, u Indiji se sada sprovodi više od 900.000 testova dnevno, u poredjenju sa 200.000 pre dva meseca.

Iako su zapadna država Maharaštra i tri južne države Tamil Nadu, Andra Pradeš i Karnataka i dalje najpogodjeniji regioni gde je gotovo 64 odsto od ukupnog broja umrlih i 55 odsto aktivnih slučajeva, virus se brzo širi na ogromno zaljedje zemlje.

Ranije ove nedelje članovi malog plemena u udaljenim ostrvima Adaman i Nikobar testirani su pozitivno na prisustvo virusa, i stručnjaci kažu da je virus sada ušao u fazu rasprostranjenog prenosa.

Indija je treća u svetu po broju zaraženih korona virusom posle SAD-a i Brazila, a četrvta po broju umrlih od te infekcije.

FRANCUSKA

Francuska Uprava za javno zdravlje saopštila je da je u poslednja 24 sata u zemlji registrovano 7.379 osoba zaraženih korona virusom i da se infekcija širi.

Uprava je večeras navela da je u četvrtak registrovano 6.111 novih slučajeva zaraze, a u sredu 5.429.

Francuska je pre nekoliko dana prešla prag od 4.000 inficiranih korona virusom na dnevnom nivou.

U toj zemlji je od početka epidemije umrlo 30.596 ljudi, od kojih 20.089 u bolnicama i 10.507 u drugim socijalnim i medicinskim ustanovama.

Obavezno nošenje maske uvedeno je u najvećim gradovima.

Francuska vlada je u četvrtak saopštila da će "učiniti sve" kako bi se izbegao opšti karantin stanovništva koji izmedju ostalog ugrožava privredu.

Kurir.rs/Tanjug/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track