ADVOKATICA ŽRTVA NEMILOSTI TURSKOG REŽIMA: Preminula posle 238 dana štrajka glađu, policija rasterala ljude na sahrani!
Foto: EPA-EFE/TOLGA BOZOGLU, Youtube prtscr / abdulhamidisani

tuga

ADVOKATICA ŽRTVA NEMILOSTI TURSKOG REŽIMA: Preminula posle 238 dana štrajka glađu, policija rasterala ljude na sahrani!

Planeta -

Turska advokatica Ebru Timtik, osuđena na kaznu zatvora zbog optužbi za terorizam, umrla je nakon štrajka glađu u Istanbulu. To je objavila njena advokatska kancelarija na Tviteru. Timtik je umrla u četvrtak u bolnici „mučeničkom smrću", navodi se u toj objavi.

Timtik je uhapšena u septembru 2018. a sledeće godine ju je istanbulski sud, zajedno sa još 17 advokata, proglasio krivom za „osnivanje i vođenje terorističke grupe" i „članstvo u terorističkoj grupi". Konkretno, Timtik je optužena da je kao članica levičarske grupe imala kontakte sa ekstremno levičarskom DHKP-C koja je u prošlosti preuzela odgovornost za nekoliko smrtonosnih napada u Turskoj.

Timtik, je osuđena na 13 godina i šest meseci zatvora - apelacioni sud potvrdio je presudu. Advokatica je potom zatražila fer suđenje i u februaru je zajedno sa još nekoliko advokata započela štrajk glađu. Njen kolega Ajtek Unsal se zbog kritičnog stanja, opasnog po život, trenutno nalazi u bolnici.

Pre samo nekoliko dana, nekoliko udruženja pravnika zatražilo je puštanje dvoje advokata za ljudska prava. Oboje su bili u kritičnom stanju, navodi se iz krugova pristalica, koji kažu da su 18 osuđenih advokata bili uključeni u udruženja koja često predstavljaju opoziciju.

Jedan sud u Istanbulu je julu odbio da je oslobodi, uprkos medicinskom izveštaju da zbog zdravstvenog stanja više ne sme da bude u zatvoru. Kasnije, u julu, Timtik je konačno prebačena iz zatvora u bolnicu.

Njena advokatska kancelarija, koja je saopštila da je Ebru Timtik imala 42 godine i samo 30 kilograma kada je umrla, pozvala je na skup solidarnosti ispred istanbulske advokatske komore pre sahrane koja je obavljena u petak. Policija je suzavcem rasterala nekoliko stotina ljudi koji se se bili okupili i koji su uzvikivali „Ebru Timtik je besmrtna" i „ubilačka država će odgovarati".

Povodm smrti Timtik, Savet advokatskih komora Evropske zajednice, koji zastupa advokatske komore u 45 evropskih zemalja, pismom se obratio turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu u kojem se izržava „šok" i apeluje da se Ajtaku Unsalu garantuje pošteno suđenje.

Kurir.rs/DW

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track