Najnovije vesti

NEMAČKI MINISTAR SPOLJNIH POSLOVA O SLUČAJU NAVALJNI: Očekujem akcije od Rusije ili će Berlin razgovarati o kontramerama
Foto: EPA / Maxim Shipenkov

ultimatum

NEMAČKI MINISTAR SPOLJNIH POSLOVA O SLUČAJU NAVALJNI: Očekujem akcije od Rusije ili će Berlin razgovarati o kontramerama

Planeta

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas izjavio je da očekuje akcije od Rusije u narednim danima u vezi sa incidentom sa Aleksejem Navaljnim, inače će Berlin sa partnerima razgovarati o kontramerama.

"Ultimatumi nikome ne pomažu da krene napred. Ali ako narednih dana ne uslede objašnjenja sa ruske strane, moraćemo sa našim partnerima da razgovaramo o odgovoru“, rekao je ministar u intervjuu za tabloid „Bild“.

Prema njegovim rečima, „napad“ na Navaljnog izveden je „upotrebom međunarodno zabranjenog smrtonosnog hemijskog bojnog otrova“.

Na pitanje koliko je uveren da država Rusija stoji iza situacije sa Navaljnim, Mas je odgovorio da za to postoji mnogo indikacija, pa se ruska strana sada suočava sa izazovom“.

„Polažemo velike nade u rusku vladu u rešavanju ovog ozbiljnog zločina. Ako ona nema nikakve veze sa napadom, u njenom je interesu da to dokaže činjenicama“, dodao je Mas.

foto: EPA / YEVGENY FELDMAN

Slučaj Navaljni

Navaljnom je 20. avgusta pozlilo na letu iz Tomska u Moskvu. Avion je hitno sleteo u Omsku. Opozicioni lider prevezen je u bolnicu, gde je pao u komu. U početku se pretpostavljalo da je Navaljni otrovan nečim što mu je sipano u čaj na aerodromu.

Lekari bolnice u Omsku saopštili su da mu je zdravstveno stanje stabilno i da, prema rezultatima obavljenih ispitivanja, kod Navaljnog nisu pronađeni znaci trovanja, moždanog udara, infarkta, infekcija, niti virusa korona.

Međutim, ruski bloger je 22. avgusta iz Omska prebačen na kliniku u Berlinu na zahtev njegove supruge. Kasnije su nemački lekari iz klinike „Šarite“, u koju je smešten Navaljni, saopštili da rezultati njihovih analiza ukazuju na to da je Navaljni otrovan supstancom iz grupe holinesteraza.

foto: EPA / YEVGENY FELDMAN

Nemačka vlada je 2. septembra, pozivajući se na laboratoriju Bundesvera, saopštila da je ruski opozicionar Aleksej Navaljni „otrovan“ supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova „Novičok“.

S tim u vezi, portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov izjavio je da Berlin nije obavestio Moskvu o svojim zaključcima i da Rusija nema takve podatke. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je, sa svoje strane, istaklo da Rusija čeka odgovor Nemačke na zahtev o situaciji sa Navaljnim.

Kurir.rs/Sputnjik

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...