NAPETO U BELORUSIJI UOČI OKUPLJANJA DEMONSTRANATA: Policija u Minsku ograđuje centar pred proteste opozicije
Foto: Profimedia/Valery Sharifulin/TASS

očekuje se velika šetnja

NAPETO U BELORUSIJI UOČI OKUPLJANJA DEMONSTRANATA: Policija u Minsku ograđuje centar pred proteste opozicije

Planeta -

Pripadnici beloruske policije postavili su ograde oko Oktobarskog trga u centru Minska, gde se u nedelju očekuje neodobreno okupljanje opozicije, javio je dopisnik Sputnjika.

Na ovom trgu se, između ostalog, nalaze Palata Republike, kao i Dom sindikata, a kroz mali trg dolazi se do administracije predsednika Belorusije.

Očekuje se da će u centru Minska u 14 časova biti održana tradicionalna velika šetnja protivnika predsednika Aleksandra Lukašenka.

Saobraćaj duž Avenije nezavisnosti, koja takođe prolazi kroz Oktobarski trg, odvija se nesmetano, sve stanice metroa rade. Sledeći trg duž avenije – Trg nezavisnosti, na kome se nalazi zgrada vlade, gradski izvršni odbor i donji dom parlamenta, još uvek nije blokiran, ali policija je već pripremila privremene metalne barijere, koje su tenutno poređane u blizini hotela „Minsk“.

U subotu je opozicija pozvala svoje pristalice da se okupe iz raznih delova Belorusije i Minska, kako bi se u 14 časova (13 po srednjoevropskom) okupile u centru beloruske prestonice.

Protesti u Belorusiji

Masovni protesti opozicije počeli su u Belorusiji 9. avgusta, nakon predsedničkih izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska.

Prvih dana protesta, snage bezbednosti su za razbijanje demonstranata koristile vodene topove, suzavac, šok-bombe i gumene metke. Kasnije je policija prekinula da rasteruje demonstrante i primenjuje silu. Tokom protesta privedeno je oko sedam hiljada demonstranata, a hospitalizovano nekoliko stotina ljudi, među kojima i pripadnici policije. Poginule su tri osobe.

Kurir.rs/Sputnjik

Foto: Profimedia/Valery Sharifulin/TASS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track