NAPETO U BELORUSIJI: Kolesnikova smatra da su nedavni događaji pokušaji otmice, učiniće sve da se otkriju odgovorni
Foto: EPA / Tatyana Zenkovich

opozicija

NAPETO U BELORUSIJI: Kolesnikova smatra da su nedavni događaji pokušaji otmice, učiniće sve da se otkriju odgovorni

Planeta -

Članica predsedništva Koordinacionog centra beloruske opozicije Marija Kolesnjikova smatra da se ono što joj se dogodilo u prethodna dva dana može nazvati pokušajem otmice. Ona namerava da uz pomoć advokata učini sve kako bi se ustanovilo ko su odgovorni za to što je na silu prebačena na granicu sa Ukrajinom.

To se navodi u saopštenju pre službe bivšeg kandidata za predsednika Belorusije Viktora Babarika.

Ranije danas Istražni komitet Belorusije je saopštio da su Kolesnjikova i još jedan član predsedništva Koordinacionog centra Maksim Znak osumnjičeni za krivično delo pokušaja preuzimanja vlasti i nalaze se u pritvoru.

„Marija se oseća dobro i čilo bez obzira na preživljeni stres u poslednja dva dana. U pritvoru je sa još šest žena“, navodi se u saopštenju pres službe Babarika nakon njenog susreta sa advokatom.

Kolesnjikova je imala i zdravstvenih problema, povišeni pritisak, probleme sa srcem, ukazana joj je pomoć, ima modrice, ruke je bole jer su je na silu ugurali u auto.

Njen advokat namerava da traži ekspertizu sudske medicine zbog modrica koje je zadobila njena klijentkinja.

U ponedeljak su pristalice Kolesnjikove saopštile da je njena porodica podnela prijavu policiji zbog njenog nestanka. U utorak je Državni pogranični komitet Belorusije izvestio da su predstavnici opozicionog saveta Belorusije Ivan Kravcov i Anton Rodnjenkov napustili teritoriju zemlje i otišli ​​u Ukrajinu, a da je Kolesnjikova privedena na graničnom prelazu.

Kurir.rs/Sputnjik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja