GRČKA POKAZALA ZUBE, TURSKA ODMAH VRATILA SPORNI BROD U LUKU: Atina jednim potezom demonstrirala odlučnost da se brani!
Foto: Profimedia, EPA/Kostas Tsironis

Bravo

GRČKA POKAZALA ZUBE, TURSKA ODMAH VRATILA SPORNI BROD U LUKU: Atina jednim potezom demonstrirala odlučnost da se brani!

Planeta -

Situacija u istočnom Mediteranu postaje sve napetija, a naoružavanje će još da dolije ulje na vatru!

Kako je najavio premijer Grčke Kirijakos Micotakis, ta zemlja će ojačati svoje oružane snage kupovinom novih sistema naoružanja i povećanjem broja profesionalnih vojnika za 15.000 tokom narednih pet godina, u situaciji kada vladaju povišene tenzije između Grčke i Turske u istočnom Mediteranu.Konkretno, Grčka će nabaviti 18 lovačkih aviona "rafal", koji će zameniti već vremešne "miraže 2000", kao i četiri nove fregate, uz remont četiri već postojeće, zatim četiri pomorska helikoptera "romeo", protivtenkovsko naoružanje za kopnene snage, torpeda za ratnu mornaricu i projektile na navođenje za ratno vazduhoplovstvo, navodi "Ekatimerini".

Micotakis je ovo najavio u subotu, u govoru kojim je trebalo da otvori Međunarodni sajam u Solunu, koji je zbog pandemije korona virusa otkazan, ali je grčki premijer ipak održao govor o ekonomskoj politici za narednu godinu.

Grčka vlada pozdravila je današnji povratak u luku turskog broda za istraživanje nalazišta nafte i gasa u spornoj oblasti u istočnom Sredozemlju koji je bio u središtu spora Grčke i Turske oko prava na energente u toj oblasti.

Brod se vratio blizu južne turske luke Antalije prvi put posle više nedelja. Turska je u julu objavila da šalje brod da istražuje u vodama koje Grčka tvrdi da su pod njenom ekskluzivnom nadležnošču.

"Ovo je pozitivan signal. Sada ćemo videti kako se ovo razvije i napraviti odgovarajuću procenu", rekao je portparol grčke vlade Stelios Pecas za televiziju Skai.

Spor oko potencijalnih rezervi nafte i gasa izazvao je nagomilavanje vojnih brodova u istočnom Sredozemlju. NATO saveznice Turska i Grčka su obe poslale ratne brodove u oblasti gde je turski istraživački brod sprovodio seizmičke provere, i održavale vojne vežbe da bi naglasili da polažu prava na tu oblast.

NATO je intervenisao i organizovao razgovore vojski dve zemlje da bi izbegao potencijalni oružani sukob.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track