OBEZGLAVLJENA MOĆNA ITALIJANSKA MAFIJA Na suđenju 450 glavešina, tužilac tvrdi: OVO JE RAT! (VIDEO)
Foto: EPA/FRANCO CUFARI

bravo

OBEZGLAVLJENA MOĆNA ITALIJANSKA MAFIJA Na suđenju 450 glavešina, tužilac tvrdi: OVO JE RAT! (VIDEO)

Planeta -

Nakon godina istrage, gomile dokaza i stotina osumnjičenih, hrabri italijanski tužilac Nikola Grateri priprema se za istorijsku sudsku bitku protiv moćnog mafijaškog klana ’Ndrangeta’.

Preliminarna saslušanja protiv članova zločinačke organizacije započela su u petak u glavnom gradu Italije, u slučaju koji Makiprocess nije video protiv sicilijanske Koza nostre sredinom 1980-ih.

Grateri, 62-godišnjak koji je tri decenije proveo pod policijskom zaštitom, nada se da će poslati više od 450 osumnjičenih mafijaša u zatvor zbog iznude, pranja novca, otmice, šverca droge i 'osvete'.

„To je rat“, rekao je Frans Presu neposredno pre prvog saslušanja u Rimu u slučaju protiv jedine italijanske mafijaške grupe koja je raširila oružje na sve kontinente.

"Govorimo o nasilju, o smrti", dodao je tužilac sa sedištem u južnoitalijanskom gradu Katanzaro, uporištu 'Ndrangeta, koje mu neprestano preti smrću.

Opisujući slučaj kao "istorijski", Gratari veruje da je to najvažnija pravna bitka u Italiji od suđenja "Maki", koje je završeno pritvaranjem stotina članova Koze nostre.

To suđenje obeležilo je nasilje. 1992. godine ubijeni su najpoznatiji istražni sudija Đovani Falkone, njegova supruga i tri policajca koji su ga čuvali.

Kada se završe formalnosti u Rimu i završi izgradnja utvrđene sudnice u Kalabriji, proces će se preseliti u taj italijanski južni region. Očekuje se dolazak više od 600 advokata i 200 stranaka.

Stotine Ndrangetinih šefova zločina i „vojnika“ uhapšeno je u decembru u jednoj od najvećih policijskih akcija protiv zločinačke organizacije u poslednjih nekoliko godina.

Operacija je izvedena i u Nemačkoj, Bugarskoj i Švajcarskoj, a između ostalih uhapšen je i bivši parlamentarac i lider Kalabrijskog udruženja gradonačelnika.

Optužnice uključuju krivična dela u rasponu od lihvarenja do ubistva, često pojačana italijanskim članom 416-bis krivičnog zakona protiv mafije.

'Ndrangeta se godinama smatrao siromašnijim rođakom poznatih mafijaških grupa kao što su Koza Nostra i napolitanska Kamora, ali s vremenom ih je nadmašio i postao najmoćnija italijanska kriminalna organizacija.

Etimologija imena ove moderne i zastrašujuće grupe danas je nepoznata, ali neki tvrde da potiče od grčke reči za potenciju i hrabrost.

Kontroliše globalne mreže krijumčarenja kokaina, sa bazama u Njujorku, Kolumbiji i Brazilu, i infiltrirao se u građevinsku industriju, evropske fondove, pa čak i u pogrebni sektor.

"'Ndrangheta izaziva veliki strah zbog svoje žestine i okrutnosti. Ali istovremeno je vrlo moderna i spremna da preplavi evropsko tržište tonama kokaina", upozorava tužilac.

Prema podacima italijanskog pravosuđa, u svetu ima ‘više od 20.000 članova’ Ndrangeta, koji godišnje zarađuju više od 50 milijardi evra.

Predstojeći proces protiv organizacije zadaće joj težak udarac, ali možda neće moći da se uporedi sa suđenjem "Maki" u Palermu, koje je započelo 1986. godine, tvrdi kriminolog Ana Serđi.

„Tokom suđenja Makiju, Koza nostra je izgubila vođe svih većih porodica, a to nije slučaj u ovoj operaciji“, tvrdi Serđi, profesor na britanskom univerzitetu u Eseksu.

„Nekim istaknutim ljudima će se suditi, ali ne mogu da tvrdim da će imati iste posledice kao 80-ih ako završe u zatvoru“, dodao je kriminalac.

Mafija se prvi put pojavila pre 150 godina na Siciliji i od tada se proširila širom Italije i sveta. U međuvremenu su je proslavili holivudskim filmovima. Tokom godina modernizovao je i usavršio svoje metode.

Istovremeno, snage bezbednosti postigle su napredak u borbi protiv mafije, zahvaljujući međunarodnoj saradnji, digitalnoj razmeni podataka, novim tehnologijama kao što su termalne kamere, dronovi i sajber nadzor i zalaganju tužilaca kao što je Grateri.

Ali sve ovo nije pomoglo u rezanju hobotnice u državi, gde se umešanost u krivična dela može naći „na svim nivoima vlasti“, smatra Sergi.

"Mafije nisu spoljna tela u našem društvu koja dobro funkcionišu. Oni su ogledalo funkcionisanja društva", dodaje Grateri, citirajući Falkonea.

„Italija to ne može sebi da prizna i od mafije pravi neprijatelja, zaboravljajući da je mafija deo onoga što smo mi.

„U svakom od nas čuči mali član„ Ndrangete “, zaključuje Grateri.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track