TRKA ZA VAKCINAMA DOVELA DO NEOČEKIVANE NESTAŠICE: Nema dovoljno MAJMUNA za istraživanja
Foto: Profimedia

neverovatne posledice pandemije

TRKA ZA VAKCINAMA DOVELA DO NEOČEKIVANE NESTAŠICE: Nema dovoljno MAJMUNA za istraživanja

Planeta -

Globalna trka za vakcinom protiv koronavirusa pokrenula je nestašicu - majmuna.

Kako javljaju američki mediji, pre nego što potencijalne vakcine krenu da se ispituju na ljudima, u pretkliničkim istraživanjima istražuje se bezbednost i efikasnost vakcina na majmunima. Međutim, s obzirom na to da je trenutno u igri više od 100 mogućih vakcina, potražnja za majmunima prerasla je ponudu.

"Imamo nestašicu", rekao je dr Skip Bom, pomoćnik direktora zadužen za veterinarsku medicinu u Nacionalnom centru za istraživanje primata u Nju Orleansu.

Centri za istraživanje primata su već godinama u problemima zbog ograničenja na uvoz majmuna iz zemalja kao što su Kina i Indija, ali i nedostatka finansiranja kako bi se te životinje uzgojile u SAD-u.

"Uvek smo bili u stanju u kojem naša produkcija jedva zadovoljava potražnju za majmunima koji se koriste u istraživanjima, a kad se pojavila pandemija koronavirusa, to nas je gurnulo još dalje", pojasnio je Bom.

Zašto se koriste majmuni u istraživanjima?

Iako se udruženja za zaštitu prava životinja protive korišćenju primata u naučnim eksperimentima, istraživači navode kako je takva praksa ključna za razvoj medicine.

Centar u Nju Orleansu na svojoj stranici navodi kako pokušavaju da koriste najmanji mogući broj životinja potreban za validne naučne rezultate. Nažalost, trenutno nije moguće potpuno zameniti korišćenje životinja računarskim modelima ili ćelijskim istraživanjima.

"Reakcije imunog sistema majmuna su vrlo slične onome što vidimo kod ljudi i zato nam ti eksperimenti mogu dati vrlo dobre pokazatelje bezbednosti i efikasnosti vakcine", rekao je direktor Centra Džej Rapaport.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track