BRITANSKO SELO JE SVAKO JUTRO OSTAJALO BEZ INTERNETA: Inženjeri se mučili 18 meseci, ali ovog krivca niko nije očekivao!
Ilustracija, Foto: Profimedia

tehnika

BRITANSKO SELO JE SVAKO JUTRO OSTAJALO BEZ INTERNETA: Inženjeri se mučili 18 meseci, ali ovog krivca niko nije očekivao!

Planeta -

Inženjeri su konačno rešili zagonetku koja ih muči mesecima, jer niko nije imao pojma zašto celo selo u Velsu ostaje bez širokopojasne mreže svako jutro tačno u 7 sati ujutru, piše BBC.

Nisu ni slutili da je za sve kriv jedan stari televizor. Neimenovani vlasnik kuće iz Aberhosana u provinciji Povis nije znao da signal koji emituje njegov stari uređaj ometa rad širokopojasne mreže za celo selo.

Meštani punih 18 meseci prijavljuju sporo delovanje Interneta, a inženjeri nisu mogli da odgonetnu zašto se to događa, svakog jutra u 7 sati. Pokušali su da reše problem promenom kabla, ali se to nije pokazalo efikasnim, i tek kada su dobili uređaj za nadzor, shvatili su u čemu je kvaka.

Stari TV je emitovao električne smetnje.

"Svakog jutra tačno u 7 sati", bez greške, rekao je inženjer Majkl Džons.

Vlasnici starog televizora uplašili su se kada im je rečeno da njihov uređaj pravi probleme 18 meseci.

Odmah su se dogovorili da će isključiti stari televizor i nikada ga više neće koristiti.

Utvrđeno je da televizor emituje jedan impulsni šum visokog nivoa (SHINE) koji uzrokuje električne smetnje u drugim uređajima.

Džons kaže da više nije bilo problema nakon što je utvrđeno šta je uzrok pada interneta u celom selu.

Telekomunikaciona kompanija Opeanreach rekla je da bi mnogi elektronski uređaji, od spoljne rasvete do mikrotalasnih rerna, potencijalno mogli da izazovu pad širokopojasnog interneta. Oni traže od javnosti da koristi elektronske uređaje koji ispunjavaju britanske standarde.

Kurir.rs/Jutarnji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track