PSIHIJATAR NA SUĐENJU UZBUNJIVAČU: Asanž će pokušati da se UBIJE ako ga izruče SAD! Godine u izolaciji su učinile svoje!
Foto: Profimedia / Tolga Akmen/ AFP

majkl kopelman

PSIHIJATAR NA SUĐENJU UZBUNJIVAČU: Asanž će pokušati da se UBIJE ako ga izruče SAD! Godine u izolaciji su učinile svoje!

Planeta -

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž će vrlo verovatno pokušati da se ubije ako bude poslat u Ameriku zbog optužbi za špijunažu, izjavio je danas psihijatrijski stručnjak Majkl Kopelman na saslušanju za Asanžovo izručenje.

Kopelman, počasni profesor neuropsihijatrije na Kraljevskom koledžu u Londonu, rekao je da Asanž ima istoriju depresije i da postoji vrlo visok rizik za samoubistvo ako pokušaj izručenja u SAD uspe, preneo je AP.

"Po mom mišljenju, neposredna ekstradicija i ili stvarno izručenje pokrenuće pokušaj", rekao je Kopelman tokom svedočenja na londonskom krivičnom sudu Old Bejli.

On je rekao da postoji obilje poznatih faktora rizika, uključujući porodičnu istoriju depresije i samoubistva i izolaciju koju je Asanž doživeo prvo u ekvadorskoj ambasadi u Londonu, gde se sklonio 2012. godine, a od aprila 2019. godine u britanskom zatvoru.

foto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Kopelman je rekao da je Asanžu, takođe, dijagnostikovan poremećaj iz autističnog spektra, što je povezano sa povećanom sklonošću da razmišlja o samoubistvu.

Saslušanje o izručenju je počelo 7. septembra i trebalo bi da traje do početka oktobra, a očekuje se da će sudiji Vanesi Baraitser biti potrebne nedelje ili čak i meseci da donese odluku.

Kurir.rs / Tanjug, Foto: Profimedia / Tolga Akmen/ AFP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track