Najnovije vesti

DŽONSON SAOPŠTIO NOVE HITNE MERE: Kafane rade do 22 sata, maske obavezne, reagovaće i vojska! Trajaće 6 MESECI!
Foto: EPA / NEIL HALL

velika Britanija

DŽONSON SAOPŠTIO NOVE HITNE MERE: Kafane rade do 22 sata, maske obavezne, reagovaće i vojska! Trajaće 6 MESECI!

Planeta

Premijer Velike Britanije saopštio je večeras nove rigorozne mere u borbi protiv pandemije korona virusa koje stupaju na snagu od ponedeljka.

Policijski čas uvodi se za restorane i barove od 22 sata, nošenje maski je obavezno, a policija će moći da zatraži vojnu pomoć ukoliko bude bilo potrebno.

On je pozvao građane da, ako su u mogućnosti, rade od kuća, a već od četvrtka barovi i restorani moraće da se zatvaraju u 22 sata i da goste služe samo za stolovima.

"Moramo hitno da reagujemo. Pravili smo "štit" oko Britanije kako bi se zemlja vratila na noge, ali smo znali da je mogućnost drugog talasa stvarna. Kao i mnoge druge zemlje dostigli smo tu tačku, imamo na hiljade novih zaraženoh dnevno. Voleo bih da kažem da brojke rastu jer više testiramo, ali nije zbog toga. Voleo bih da kažem i da smo dostigli "kolektivni imunitet", ali ni to nije tačno. Svega nas 8 odsto je imuno na virus. Drastično se širi među onima od 20 do 29 godina, ali i drugim starosnim grupama... - rekao je britanski premijer u svom obraćanju parlamentu i javnosti. 

On je dodao da će brojke nastaviti da rastu kako dolaze jesen i zima i da nove mere moraju biti uvedene.

"Trasmisija virusa je visoka. Ovo je trenutak kada moramo da reagujemo" rekao je on. 

foto: Profimedia

Kako je dodao, Britanija neće ići pod "kompletni lokdaun" kao u martu, ali se uvodi "pravilo 6".

"Škole i univerziteti će ostati otvoreni, osiguraćemo i da većina biznisa bude otvorena, ali molimo da oni koji mogu da rade od kuće, od kuće i rade. Žao mi je što će ovo uticati na mnoge poslove koji su taman počeli da staju na noge" rekao je on. 

Maske su od sada obavezne za sve prodavce i uslužne radnike, kao i za putnike u taksiju. Velike kazne biće za sve one koji ne nose maske i za sve poslodavce koji ne poštuju mere, istakao je Džonson.

"Zdravlje svih zavisi sad od našeg zdravog razuma. Ove mere će trajati oko 6 meseci. Za sada ovaj virus je deo naših života i naša borba će se nastaviti. Nećemo slušati one koji žele trajni "lokdaun" uvodimo umerene mere da sačuvamo živote i sačuvamo posao" rekao je Džonson.

On je istakao da će škole, univerziteti i crkve ostati otvorene, da će gradilišta raditi i da će se većina britanske ekonomije nastaviti.

Nove mere se uvode dan nakon što su su zdravstveni stručnjaci upozorili da će se Britanija suočiti sa eksponencijalnom rastućom stopom smrtnosti u roku od nekoliko nedelja, ako se ne preduzmu hitne mere.

Predviđanja su da će, ako se to dogodi, u Velikoj Britaniji do novembra dnevno biti 50.000 novoobolelih i 200 preminulih. Velika Britanija beleži više od 6.000 novoobolelih dnevno, a broj prijema u bolnice se udvostručuje na svakih osam dana.

Do sada je u toj državi preminulo najviše osoba u Evropi, 41.788, dok je 398.625 obolelo.

Kurir.rs,  Foto: EPA / NEIL HALL

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...