OVO JE PRVI GRAD KOJI JE STEKAO KOLEKTIVNI IMUNITET: Prošli su pravi pakao tokom korone, ali sada mogu da odahnu (VIDEO)
Foto: EPA/RAPHAEL ALVES

teška borba

OVO JE PRVI GRAD KOJI JE STEKAO KOLEKTIVNI IMUNITET: Prošli su pravi pakao tokom korone, ali sada mogu da odahnu (VIDEO)

Planeta -

Brazilski grad Manaus, koji je dosta stradao tokom pandemije koronavirusa, izgleda da je imao toliko zaraženih da su njegovi stanovnici izgradili "kolektivni imunitet", navodi se u preliminarnoj studiji.

Tokom maja, virus se toliko brzo širio Manausom, najvećim gradom u Amazoniji, da su izveštaji iz prepunih bolnica bili dramatični, a broj sahrana povećao se pet puta u odnosu na prošlu godinu. Međutim, ubrzo je usledio rapidan i neobjašnjiv pad broja zaraženih i umrlih.

Grupa od dvadesetak naučnika iz Brazila i Velike Britanije tvrdi da je virus ostao bez domaćina.

foto: EPA/RAPHAEL ALVES

U studiji koja još nije prošla recenziju, grupa pod vođstvom Ester Sabino s Instituta za tropsku medicinu pri Univerzitetu Sao Paulo, analizirala je uzorke iz gradske banke krvi i testirala ih na antitela koronavirusa. Prema njihovoj proceni, od prvog slučaja u martu koronavirusom je bilo zaraženo između 44 i 66 odsto stanovnika Manausa.

foto: EPA/RAPHAEL ALVES

To bi moglo biti dovoljno da se u gradu s 1,8 miliona stanovnika stvori imunitet krda.

Neobično visoka stopa infekcije upućuje na to da je kolektivni imunitet imao značajnu ulogu u kasnijoj fazi epidemije.

foto: EPA/RAPHAEL ALVES

"Svi ukazuje na to da je tako velika izloženost virusu smanjila broj novih slučajeva zaraze i smrti u Manausu", izjavila je Sabinova, profesorka medicine na Univerzitetu Sao Paulo.

Manaus je na vrhuncu zaraze u maju bio poprište jezivih prizora iz zagušenih bolnica, iskopavanja masovnih grobnica i tela koja su se gomilala u hladnjačama. Tada je dnevno umiralo nešto manje od 80 ljudi. Taj prosek dramatično je pao poslednjih sedmica, na 3,5 smrti dnevno.

foto: EPA/RAPHAEL ALVES

Međutim, stručnjaci ističu da je pokušaj stvaranja kolektivnog imuniteta opasan put.

"Zajednički imunitet putem prirodne infekcije nije strategija. To je znak da vlada nije uspela da kontroliše zarazu i to je platila velikim gubitkom života", rekao je Florian Kramer, profesor mikrobiologije u univerzitetskoj bolnici Maunt Sinaj u Njujorku. Drugi stručnjaci upozoravaju da bi imunitet krda mogao biti kratkog veka.

foto: EPA/RAPHAEL ALVES

U Manausu je 2.462 ljudi umrlo od covida-19. Da je spomenuti grad država, imao bi drugi najviši mortalitet na svetu sa 100,7 smrti na 100.000 stanovnika.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track