ODUVEK SMO GOVORILI DA SMO OTVORENI ZA DIJALOG: Tihanovskaja podržala ideju učešća Putina u pregovorima sa Minskom
Foto: EPA / Stringer

lukašenkova rivalka

ODUVEK SMO GOVORILI DA SMO OTVORENI ZA DIJALOG: Tihanovskaja podržala ideju učešća Putina u pregovorima sa Minskom

Planeta -

Bivši predsednički kandidat na izborima u Belorusiji Svetlana Tihanovskaja izjavila je da bi „bilo sjajno“ kada bi francuski predsednik Emanuel Makron pozvao svog ruskog kolegu Vladimira Putina da kao posrednik učestvuje u pregovorima sa beloruskim vlastima.

„Oduvek smo govorili da smo i dalje otvoreni za dijalog. Želeli bismo da susedne zemlje pre svega budu posrednici u tim pregovorima sa vlastima“, rekla je Tihanovska u intervjuu za radio RTL.

„Bilo bi sjajno kada bi predsednik Makron mogao da pozove, na primer, gospodina Putina da učestvuje i deluje kao posrednik u tim pregovorima“, dodala je ona.

Tihanovskaja se u utorak sastala sa Makronom, koji je bio u poseti Viljnusu. Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov izjavio je da oni imaju pravo na taj sastanak i da Kremlj to poštuje.

Ranije je Tihanovskaja rekla da su predstavnici beloruske opozicije saopštili Makronu da su spremni za dijalog sa ruskim vlastima i da je ova komunikacija za njih važna. Pri tome, prema njenim rečima, francuski lider podržava ovu težnju i spreman je da „pomogne na svaki mogući način“.

Podsetimo, masovni protesti opozicije počeli su u Belorusiji 9. avgusta, nakon predsedničkih izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Tihanovskaja.

Kurir.rs/Sputnjik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track