NOBELOVU NAGRADU ZA MEDICINU DELE TRI NAUČNIKA: Prestižno priznanje za otkriće virusa hepatitisa C
Foto: Profimedia / Jonathan NACKSTRAND / AFP

stokholm

NOBELOVU NAGRADU ZA MEDICINU DELE TRI NAUČNIKA: Prestižno priznanje za otkriće virusa hepatitisa C

Planeta -

Ovogodišnju Nobelovu nagradu za fiziologiju ili medicinu zajednički dele Harvij Dž. Alter, Majkl Hoton i Čarls M. Rajs za otkriće virusa hepatitisa C, saopšteno je danas u Stokholmu.

Tim je "dao odlučujući doprinos borbi protiv hepatitisa prenosivog krvlju, velikog globalnog zdravstvenog problema koji uzrokuje cirozu i rak jetre kod ljudi širom sveta“, naveo je komitet.

U obrazloženju nagrade navodi se da pre njihovog otkrića hepatitisa koji se preenosi krvlju, dok virusi A i B nisu mogli da se objasne, kao i da je njihov rad omogući testove krvi i nove lekove koji su spasili milione života.

"Zahvaljujući njihovom otkriću sada su dostupni vrlo osetljivi testovi krvi na virus koji omogućilo je brzi razvoj antivirusnih lekova usmerenih na hepatitis C. Po prvi put u istoriji bolest se sada moži", navodi se u obrazloženju komiteta.

Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije postoji više od 70 miliona slučajeva hepatitisa širom sveta i 400.000 smrtnih slučajeva svake godine.

Bolest je hronična i glavni je uzrok upale jetre i raka.

Prestižna nagrada dolazi sa zlatnom medaljom i novčanom nagradom od 10 miliona švedskih kruna (preko 1.118.000 dolara), zahvaljujući zaveštanju koje je pre 124 godine ostavio tvorac nagrade, švedski pronalazač Alfred Nobel.

Alter i Rajs su američki naučnici, a Hoton je rođen u Britaniji, a trenutno radi na Univerzitetu Alberta u Kanadi. Ceremonija uručenja priznanja biće održana 10. decembra u Stokholmu.

Kurir.rs / Tanjug, Foto: Profimedia / Jonathan NACKSTRAND / AFP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track