KIRGISTANSKI PREDSEDNIK SE NE DA: Otpustio sve bezbednosne zvaničnike koji su podržali njegove protivnike, naredio nova hapšenja
Foto: EPA/EVGENIA NOVOZHENINA

vojska na ulicama

KIRGISTANSKI PREDSEDNIK SE NE DA: Otpustio sve bezbednosne zvaničnike koji su podržali njegove protivnike, naredio nova hapšenja

Planeta -

Kirgistanski predsednik Soronbaj Ženbekov danas je u pokušaju konsolidacije moći otpustio glavne zvaničnike službi bezbednosti koji su podržali njegove protivnike ili nisu reagovali kada je opozicija u utorak poručila da preuzima vlast i naredio ponovno zatvaranje bivšeg predsednika Almazbeka Atambajeva.

Ženbekov je otpustio sekretara Saveta bezbednosti Damira Sagjangajeva i njegovog zamenika, a na mesto predsednika tog tela, koje koordinira bezbednosnim službama, postavio Žanibeka Kaparova.

Vojni kontrolni punktovi postavljeni su preko noći oko glavnog grada Biškeka, a oklopna vozila uočena su u tom gradu nakon što je Ženbekov proglasio vanredno stanje i naredio raspoređivanje vojnika kako bi uspostavili red u nemirima.

foto: EPA / Igor Kovalenko

Kirgistanski parlament izabrao je danas Sadira Žaparova za novog premijera, čime je prevaziđen politički vakuum u toj centraloazijskoj zemlji koju su zahvatili nemiri nakon parlamentarnih izbora održanih 4. oktobra.

Ženbenkov je proglasio vanredno stanje u zemlji do 21. oktobra, koje predviđa i policijski čas.

Nemiri u Kirgistanu počeli su kada su se pristalice nekoliko partija koje na parlamentarnmh izborima održanim 4. oktobra nisu osvojile nijedno mesto u parlamentu, okupile nakon objavljivanja preliminarnih rezultata na centralnom trgu u prestonici Biškeku, ocenjujući da je glasanje lažirano.

Pod pritiskom više hiljada demonstranata, vlada u Kirgistanu podnela je ostavku, a Centralna izborna komisija poništila je rezultate parlamentarnih izbora održanih u nedelju.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja