VODIĆU SE ZAKONOM, A NE LIČNIM STAVOVIMA: Trampova kandidatkinja za sudiju Vrhovnog suda uoči saslušanja u Senatu
Foto: Profimedia

ejmi koni beret

VODIĆU SE ZAKONOM, A NE LIČNIM STAVOVIMA: Trampova kandidatkinja za sudiju Vrhovnog suda uoči saslušanja u Senatu

Planeta -

Ejmi Koni Beret, izbor američkog predsednika Donald Trampa za upražnjeno mesto u Vrhovnom sudu, rekla je da će se voditi zakonom, a ne ličnim stavovima u govoru objavljenom pre nego će biti saslušana u Senatu.

Beretova, konzervativna sutkinja žalbenog suda, rekla je da je na trenutnoj funkciji "učinila sve kako bi postigla rezultat koji se temelji na zakonu, bez obzira na lične preferencije".

Beretova je katolkinja koja se protivi pravu na abortus o čemu bi je mogli ispitivati demokrate u Senatu. Ako Senat potvrdi Beretova, u Vrhovnom sudu će sediti šestoro konzervativnih i troje liberalnih sudija, piše Reuters.

Konzervativni aktivisti se nadaju da će Vrhovni sud ukinuti presudu Roe protiv Vejda iz 1973. godine, kojom je legalizovan abortus u celoj zemlji.

Tramp je nominovao Beretovu da zameni liberalnu sudiju Rut Bejder Ginsberg, koja je preminula prošlog meseca.

Beretova je istakla da će joj biti "životna čast" raditi sa još osmoro sudija Vrhovnog suda pa je objasnila način na koji ona pristupa slučajevima.

"Kada donosim presudu, pročitam svaku reč iz perspektive stranke koja gubi. Pitam se kako bih ja gledala na presudu ako je jedno od moje dece stranka protiv koje presuđujem", navela je Beretova.

Beretova (48) ima sedmoro dece i mogla bi postati peta žena koja će obavaljati dužnost u Vrhovnom sudu.

Pre nego što je Tramp imenovao za sudiju Žalbenog suda za 7. okrug u Čikagu bila je profesorica na Pravnom fakultetu Notr Dame u Indijani.

Kurir.rs/Klix.ba

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja