STABILNA SITUACIJA U PRESTONICI KIRGISTANA: Nije zabeležen nijedan incident, poštuje se vanredno stanje
Foto: Profimedia/Alexey Maishev/Sputnik

biškek

STABILNA SITUACIJA U PRESTONICI KIRGISTANA: Nije zabeležen nijedan incident, poštuje se vanredno stanje

Planeta -

Situacija na kontrolnim punktovima u prestonici Kigistana (Kirgizije) je stabilna, nije zabeležen nijedan incident ili kršenje režima vanrednog stanja tokom protekle noći i danas, izjavio je predstavnik Generalštaba.

„Nisu zabeležene vanredne situacije ni incidenti na punktovima tokom minule noći i danas. Nisu registrovana ni kršenja zahteva od strane stanovnika. Svi sve poštuju“, rekao je sagovornik agencije.

Ranije je Generalštab saopštio da su kontrolni punktovi postavljeni na svim ulazima i izlazima iz Biškeka. Njihov zadatak je da održavaju red i nadgledaju da li se poštuje režim policijskog časa.

Predsednik Kirgizije Soronbaj Ženbekov je u ponedeljak ponovo uveo vanredno stanje u Biškeku, jer parlament nije razmatrao prošlu uredbu. U novom ukazu navodi se da se vanredno stanje uvodi do 19. oktobra. Međutim, ako parlament ne usvoji ni ovaj ukaz, vanredno stanje automatski će biti ukinuto 15. oktobra.

Politička kriza u Kirgiziji

U prestonicu Kirgizije 10. oktobra je uveden policijski čas, dok je u petak uvedeno vanredno stanje. Vojska je ušla u grad, ograničen je ulazak i izlazak građana, zabranjena prodaja alkohola posle 18 sati, kao i svih masovnih događaja uključujući mitinge.

Politička kriza u zemlji traje od 5. oktobra, kada su u Biškeku započeli skupovi opozicionih partija, koje se nisu slagale sa rezultatima parlamentarnih izbora 4. oktobra.

U međuvremenu, izbori su poništeni a Centralna izborna komisija je saopštila da će novi biti raspisani u roku od dve nedelje.

Parlament Kirgizije je izabrao u subotu Sadira Žaparova za novog premijera Kirgizije, što može smiriti političke strasti u zemlji.

Kurir.rs/Sputnjik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track