KRVAVI SUKOBI U KARABAHU Pljušte međusobne optužbe Jerevana i Bakua zbog kršenja primirja, a evo zašto je Rusija zabrinuta
Foto: Profimedia

nema kraju žestokim sukobima

KRVAVI SUKOBI U KARABAHU Pljušte međusobne optužbe Jerevana i Bakua zbog kršenja primirja, a evo zašto je Rusija zabrinuta

Planeta -

Ministarstvo odbrane Jermenije saopštilo je da su od jutros obnovljeni „raketno-artiljerijski napadi“ sa suprotne strane na liniji kontakta dveju snaga u Karabahu, dok azerbejdžanska strana tvrdi da su jermenske snage granatirale četiri okruga u Azerbejdžanu.

Rusija zabrinuta zbog prebacivanja militanata sa Bliskog istoka

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da posebnu zabrinutost izazivaju informacije o prebacivanju pripadnika terorističkih grupa sa Bliskog istoka na područje sukoba u Nagorno-Karabahu.

„Ovu zabrinutost ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu izneo je ministru odbrane Turske Hulusiju Akaru tokom jučerašnjih telefonskih razgovora“, dodaje se u saopštenju Ministarstva.

Karabah optužio Baku za narušavanje primirja

Portparol predsednika Nagorno-Karabaha Vagram Pogosjan optužio je Baku za grubo kršenje primirja.

„Azerbejdžan nastavlja da grubo krši humanitarni prekid vatre i od ranog jutra ponovo je počeo velike vojne operacije duž cele kontakt linije. Iz artiljerijskog oruđa pucaju i na mirna naselja“, napisao je Pogosjan na Fejsbuku.

Prema njegovim rečima, u aktivnim vojnim dejstvima zajedno sa jedinicama azerbejdžanske vojske učestvuje i nekoliko hiljada terorista-plaćenika.

„Armija odbrane (Karabaha) vodi teške bitke, suzbijajući agresivna dejstva neprijatelja. Moraju se uložiti svi napori da se neprijatelju nanesu veliki gubici i pobedi u ovom patriotskom ratu“, istakao je Pogosjan.

Ministarstvo odbrane Rusije uključeno u sprovođenje inicijativa o Karabahu

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da aktivno učestvuje u sprovođenju ruskih inicijativa za stabilizaciju situacije u Nagorno-Karabahu.

„Ministarstvo odbrane Rusije u okviru svoje nadležnosti aktivno učestvuje u sprovođenju inicijativa Ruske Federacije za što skoriju stabilizaciju situacije u Nagorno-Karabahu“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Naglašava se da je glavni cilj ovog rada, uključujući pregovore koje je vodio ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu, „trenutni prekid borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu i prelazak na pregovore između sukobljenih strana radi normalizacije situacije u regionu“.

Baku: Od početka sukoba poginulo 42 civila

Od početka sukoba u Nagorno-Karabahu, 27. septembra, poginulo je 42 Azerbejdžanaca civila, a ranjeno je 206, saopštilo je Glavno tužilaštvo u Bakuu.

Kako se navodi, u istom periodu uništeno je 1.479 kuća.

Jerevan: Od početka sukoba uništili smo 521 protivničko oklopno vozilo, 173 drona..

Iz Jerevana je saopšteno da su jermenske snage od početka sukoba u Nagorno-Karabahu, 27. septembra, uniptile 521 oklopno vozilo azerbejdžanske vojske, kao i 173 bespilotne letelice, 16 helikoptera, 18 aviona.

Kako je saopštio Jedinstveni jermenski informativni centar, među azerbejdžanskim vojnicima ima 5.139 poginulih.

Samo u poslednja 24 sata oboreno je pet azerbejdžanskih dronova, sedam oklopnih vozila. Na protivničkoj strani ima 220 poginulih, navodi Centar.

Azerbejdžan: U potpunosti poštujemo prekid vatre

Azerbejdžansko Ministarstvo odbrane saopštilo je da jedinice vojske u potpunosti poštuju dogovoreni prekid vatre na liniji razdvajanja u Nagorno-Karabahu.

„Nema otvaranja vatre niti ofanziva azerbejdžanske vojske. Jedinice u potpunosti poštuju režim prekida vatre iz humanitarnih razloga“, rekao je predstavnik Ministarstva za medije Vagif Dargjahli.

Demanti Jermenije: Nismo granatirali azerebejdžanske teritorije, poštujemo primirje

Portparolka jermenskog Ministarstva odbrane Šušan Stepanjan demantovala je izjave Bakua da su jermenske snage granatirale azerbejdžanske teritorije.

„U potpunosti negiramo optužbe Ministarstva odbrane Azerbejdžana na račun Jermenije za granatiranje u pravcu rejona Terter. Ovom lažnom informacijom azerbejdžanska strana priprema teren za agresivne akcije protiv mirnih naselja“, napisala je Stepanjanova na Fejsbuku.

Prema njenim rečima, izjava o granatiranju azerbejdžanskog rejona Agdžabedin takođe je netačna.

„Jermenska strana poštuje humanitarni režim prekida vatre i preseca ofanzivna dejstva Azerbejdžana, koji krši ovaj režim“, istakla je portparolka.

Հիմնովին հերքում ենք Ադրբեջանի պաշտպանության նախարարության՝ Թարթառի շրջանի ուղղությամբ կրակ վարելու Հայաստանին ուղղված...

Posted by Shushan Stepanyan on Monday, 12 October 2020

Baku: Zaustavili smo napade jermenskih oružanih snaga na kontakt liniji

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana izjavilo je da je preseklo napade Oružanih snaga Jermenije u nekoliko pravaca na kontakt liniji.

„Jedinice Oružanih snaga Jermenije, koje se ne pridržavaju humanitarnog primirja, vršeći pregrupisavanje i premeštanje snaga, pokušale su da u malim grupama napadnu položaje azerbejdžanske vojske u nekim pravcima fronta“, saopštila je pres-služba Ministarstva.

Kako se navodi u saopštenju, u noći između 12. i 13. oktobra opšta situacija na liniji fronta u pravcima Agdera-Agdam i Fizuli-Gadrut ostala je napeta.

Takođe se dodaje da je jermenska strana ima i gubitaka u ljudstvu.

Napeta noć u Karabahu

„Noćas je na kontakt liniji Arcah-Azerbejdžan situacija bila relativno stabilna napeta. Ujutro je neprijatelj nastavio sa dejstvima, praćenim aktivnom raketnom i artiljerijskom paljbom u južnom, severnom, severoistočnom i istočnom pravcu kontakt linije. Neprijatelj je posebno aktivan u severoistočnom delu“, napisala je portparolka Ministarstva Šušan Stepanjan na Fejsbuku, pozivajući se na podatke Armije odbrane Karabaha.

foto: Profimedia / Bulent Kilic/ AFP

U Stepanakertu pronađeno 670 neeksplodiranih granata

U glavnom gradu nepriznate Republike Nagorno-Karabah, Stepanakertu, od početka eskalacije sukoba pronađeno je više od 670 neeksplodiranih granata, saopštio je informativni centar Karabaha.

„Grupe deminera Odeljenja spasilačkih snaga za vanredne situacije Republike Arcah (Karabah) nastavljaju sa pronalaženjem i neutralisanjem neeksplodiranih bombi i mina. Samo u Stepanakertu već je pronađeno 673 raketne, udarne i kasetne municije“, navodi se u saopštenju centra na Telegramu.

Napominje se da su granate uglavnom bile turske i izraelske proizvodnje.

​„Prema nalogu direktora službe pukovnika Karena Sarkisjana, neeksplodiranu municiju demineri su prevezli iz glavnog grada na bezbedno mesto i uništili“, dodaje se u saopštenju informativnog centra.

foto: EPA / Armenia Defence Ministry Press

Dramatično jutro u Nagorno-Karabahu

„Noćas je na kontakt liniji Arcah-Azerbejdžan situacija bila relativno stabilna napeta. Ujutro je neprijatelj nastavio sa dejstvima, praćenim aktivnom raketnom i artiljerijskom paljbom u južnom, severnom, severoistočnom i istočnom pravcu kontakt linije. Neprijatelj je posebno aktivan u severoistočnom delu“, napisala je portparolka Ministarstva Šušan Stepanjan na Fejsbuku, pozivajući se na podatke Armije odbrane Karabaha.

Prema njenim rečima, Armija odbrane preduzima srazmerne mere za suzbijanje neprijateljske vatre i narušavanje njegovih planova i kontroliše operativno-taktičku situaciju na prvoj liniji fronta.

Sa druge strane, Azerbejdžan je saopštio da je Jermenija granatirala četiri područja u blizini Nagorno-Karabaha.

„Jermenske oružane snage, grubo kršeći režim humanitarnog primirja, granatiraju teritorije Geranbojskog, Terterskog i Agdamskog rejona“, navodi se u saopštenju pres službe Ministarstva odbrane Azerbejdžana.

Ministarstvo je dodatno saopštilo i da jermenske snage granatiraju Agdžabedinski rejon.

Pašinjan: Nagorno Karabah sve bliži humanitarnoj katastrofi

Situacija u Nagorno Karabahu je blizu humanitarne katastrofe, upozorio je premijer Jermenije Nikol Pašinjan.

Pašinjan je u ponedeljak na sastanku sa ambasadorima stranih država rekao da je situacija na južnom frontu napeta i da se ne poštuje primirje.

On je ponovio da je Azerbejdžan prekršio dogovor o prekidu vatre koji je postignut u Moskvi, dodajući da je Azerbejdžan pokušao da zauzme grad Gadrut odmah pošto je stupilo na snagu primirje, prenosi Sputnjik.

Pašinjan je dodao da su na području Gadruta u toku borbe i da vojska Karabaha izvodi operaciju neutralisanja protivničkih grupa.

"U zoni konflikta blizu smo humanitarne katastrofe, ako ne i na pragu, a jedini način da se ona spreči je priznanje prava naroda Nagorno-Karabaha na samoopredeljenje i priznanje nezavisnosti", rekao je Pašinjan.

foto: Profimedia / AFP

Eskalacija sukoba u Nagorno-Karabahu

Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

U Moskvi su 9. oktobra, na poziv predsednika Rusije Vladimira Putina, održani pregovori ministara spoljnih poslova Jermenije i Azerbejdžana, koji su trajali više od deset sati. Tokom pregovora Jerevan i Baku su dogovorili da se uvede prekid vatre od podneva 10. oktobra, izvrši razmena ratnih zarobljenika, razmena tela poginulih i dodatno dogovore konkretne mere primirja. Međutim, već u subotu strane su počele da se međusobno optužuju za narušavanje primirja.

Kurir.rs/Sputnjik/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track