EU OBJAVILA KORONA-KARTU: 17 zemalja je u crvenoj zoni, a OVE države su označene zelenom bojom! Evo šta to znači
Foto: Profimedia

borba evrope sa koronom

EU OBJAVILA KORONA-KARTU: 17 zemalja je u crvenoj zoni, a OVE države su označene zelenom bojom! Evo šta to znači

Planeta -

Sedamnaest od 27 zemalja Evropske unije, kao i Velika Britanija, u crvenoj su zoni na novoj evropskoj karti ograničenja kretanja koju je objavio Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

Na toj karti samo su tri zemlje Unije (Norveška, Finska i Grčka) većim delom zelene, dok je pet zemalja (Italija, Kipar, Estonija, Litvanija i Letonija) većinom obeleženo narandžastom bojom.

Pet zemalja (Nemačka, Austrija, Švedska, Danska i Island) nisu obeležene bojom zbog nedovoljno podataka o testiranjima.

Prema preporukama, suprotno od onih koji dolaze iz zelene zone, putnicima iz narandžaste i crvene (ili sive) zone mogu biti određena ograničenja, prenosi Dnevni avaz.

Ukupno 16 zemalja Evropske unije, među kojima su Francuska, Španija, Poljska ili Velika Britanija, obeleženo je crvenom bojom.

Da bi regija bila klasifikovana u zeleno, ona mora imati manje od 25 novih slučajeva na 100.000 stanovnika tokom poslednje dve sedmice i manje od 4 odsto pozitivnih testiranih. Regija je u crvenom kada je broj novih slučajeva u poslednje dve nedelje viši od 50 i kada je procenat pozitivnih viši od 4 odsto, ili kada kriterijum novih slučajeva prelazi 150.

U narandžastoj kategoriji su dva slučaja, regije s manje od 50 slučajeva na 100.000 stanovnika, ali procenat pozitivnih viši od četiri odsto, ili ima između 25 i 150 slučajeva na 100.000 stanovnika, ali je procenat pozitivnih testiranih niži od četiri odsto.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track