FRANCUSKA POLICIJA PRETRESLA DOMOVE ZVANIČNIKA: Istražuje se odgovor vlasti na pandemiju korone, veruje se da je bilo propusta
Foto: AP

kovid-19

FRANCUSKA POLICIJA PRETRESLA DOMOVE ZVANIČNIKA: Istražuje se odgovor vlasti na pandemiju korone, veruje se da je bilo propusta

Planeta -

Francuska policija pretresla je domove pojedinih državnih i zdravstvenih zvaničnika u sklopu istrage o njihovom postupanju tokom pandemije koronavirusa.

Među njima su bili ministar zdravstva Olivier Veran i direktor nacionalne zdravstvene agencije Jerome Salomon.

Francuski sud je početkom ove godine pokrenuo istragu o reakciji vlasti na pandemiju, odnosno o problemima s nedostatkom opreme kao i spornim odgovorom na pojavu žarišta.

Naime, lekari i rodbina žrtava postavili su pitanje o kaznenoj odgovornosti za nemar tokom izbijanja pandemije, pa je u julu pokrenuta istraga, piše BBC.

Specijalizirani sud saslušava slučajeve navodnih nezakonitih postupaka, odnosno, nemara ministara i drugih vladinih zvaničnika.

Međutim, da bi te optužbe bile potkepljene, vlasti moraju pronaći dokaze da službenici svesno nisu preduzeli potrebne korake za spašavanje života.

Juče je u Francuskoj registrovan 22.951 novi slučaj zaraze, što je već treći put u zadnjih šest dana da u toj zemlji ima više od 20.000 novozaraženih dnevno.

"Moramo delovati i zaustaviti širenje koronavirusa", rekao je francuski predsednik Emanuel Makron.

Podsećamo, zbog rasta broja novozaraženih koronavirusom, francuske vlasti su donele nove mere. Među njima su one koje zabranjuju venčanja i privatne zabave.

Nove mere će se sprovoditi četiri sedmice, a postoji mogućnost da se provode šest sedmica ako parlament da saglasnost za to.

Kurir.rs/Klix.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track