BRITANCIMA NAGLO OPALA KOLIČINA ANTITELA TOKOM LETA: Studija pokazala da imunitet na koronu traje kraće nego što smo mislili
Foto: AP / Frank Augstein

istraživanje

BRITANCIMA NAGLO OPALA KOLIČINA ANTITELA TOKOM LETA: Studija pokazala da imunitet na koronu traje kraće nego što smo mislili

Planeta -

Antitela protiv korona virusa su rapidno opala među Britancima tokom leta, pokazala je danas objavljena studija, što ukazuje da zaštita od kovid-19 traje možda i kraće nego što se mislilo.

Naučnici na Kraljevskom koledžu u Londonu pratili su količine antitela među Britancima još od prvog talasa kovid-19 u martu i aprilu.

Njihova studija je pokazala da je prisustvo antitela u ljudskom organizmu palo sa šest procenata pri kraju juna na samo 4,4 u septembru.

To objašnjava smanjenje imuniteta populacije prethodnih nedelja, nakon čega je došlo do drastičnog porasta novozaraženih Britanaca.

Iako je pitanje imuniteta na korona virus kompleksno i još neistraženo područje, zna se da T-ćelije, kao i B-ćelije, mogu da pomognu u brzom stvaranju antitela, ukoliko dođe do ponovnog izlaganja korona virusu kod ljudi koji su već preležali bolest.

"Vidimo da opadaju antitela, koja su vrlo bitna kada je reč o zaštiti. Dobra vakcina bi mogla da bude bolja od prirodnog imuniteta", rekla je Vendi Barkli, šef Odseka za infektivne bolesti na Kraljevskom koledžu u Londonu.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track