PUSTINJSKI MENHETN PRED KOLAPSOM: Grad nebodera od blata preživeo vekove, ali ne i građanski rat! (VIDEO)
Foto: Profimedia

svetska baština

PUSTINJSKI MENHETN PRED KOLAPSOM: Grad nebodera od blata preživeo vekove, ali ne i građanski rat! (VIDEO)

Planeta -

Nazvan "pustinjskim Menhetnom" zbog prastarih nebodera, jemenski drevni grad Šibam izbegao je da bude oštećen u građanskom ratu - ali se suočava s propašću usled kiša i poplava.

U pozadini litica koje izgledaju poput američkog Velikog kanjona, svetska baština koja je pod zaštitom UNESCO-a strateški je izgrađena na stenovitom ostrvu visoko iznad rečne doline Vadi Hadramavt, u sušnom centru Jemena.

Neke od stotina fantastičnih kula osušenih na suncu od blatne opeke uzdižu se na sedam spratova, od kojih mnoge potiču iz 16. veka, a sve su ugurane u tradicionalni utvrđeni zid izgrađen za zaštitu.

UN opisuju grad, nekada oazu za kamione u kamp prikolicama za kamione na začinskim i tamjanskim putevima širom južne Arabije, kao „jedan od najstarijih i najboljih primera urbanog planiranja zasnovanog na principu vertikalne gradnje“.

Konstrukcijama od opeke od blata potrebno je stalno popravljanje, ali ekonomija Jemena propala je u brutalnom građanskom ratu koji je besneo od 2014. godine, stvarajući ono što UN opisuju kao najgoru humanitarnu krizu na svetu.

„Grad izgleda kao da ga je pogodila katastrofa - bez presedana“, rekao je Abdulvahab Jaber, lokalni zvaničnik u gradu, 480 kilometara istočno od glavnog grada Sane.

Jaber je rekao da su najmanje četiri kule potpuno uništene, a 15 drugih oštećeno u nedavnim poplavama, koje su ubile mnoštvo ljudi širom Jemena.

Suncem ispečeni zemljani zidovi se ruše.

Hasan Aidid, šef Generalne organizacije za očuvanje istorijskih gradova u Jemenu, rekao je da su najveću štetu pretrpeli krovovi i spoljašnjost kula od blata.

"Stanovnici grada nisu mogli da ih obnove zbog rata i teške situacije u kojoj žive", rekao je Aidid za AFP.

Jemen je zahvaćen ratom između pobunjenika Hutija, koje podržavaju Iran, - koji kontrolišu glavni grad - i iscrpljene vlade koju podržava Saudijska vojna koalicija.

Šibam kontroliše međunarodno priznata vlada, ali iako je uglavnom pošteđen direktnog sukoba, nije izbegao posledice rata.

Borbe su gotovo u potpunosti zaustavile javnu potrošnju.

Grad sa svojim gusto prepunim kućama u kulama i uličicama koje su često preuske za automobile, stavljen je na UNESCO-vu listu baštine 1982. godine - ali je 2015. takođe dodat na „Spisak svetske baštine u opasnosti“.

Dogodilo se to ubrzo nakon što se vojna koalicija predvođena Saudijskom Arabijom pridružila ratu da bi podržala vladu protiv pobunjenika Hutija.

Aidid je rekao da je u toku plan za reagovanje u vanrednim situacijama u saradnji sa UNESCO-om, a obnavlja se približno 40 zgrada po ceni od 194.000 američkih dolara.

Privatni donatori takođe su ponudili pomoć, uključujući saudijskog biznismena koji je donirao približno 54.000 dolara, rekao je Aidid.

Ali dok planovi obnove idu dalje, uz pomoć nekih sredstava Evropske unije, oni ne idu dovoljno brzo, rekao je Barak Basvitine, šef udruženja arhitekture od blatne opeke u Shibamu.

„Bilo je nekih poteškoća“, rekao je. „Rad je spor zbog nedostatka lokalne kvalifikovane radne snage koja ispunjava standarde.“

Šibam je jedno od tri istorijska mesta koja svedoče o blatnjavoj arhitektonskoj prošlosti regije Hadramavt u Jemenu.

Ta nezamenljiva drevna nalazišta, koja predstavljaju jedinstveno istorijsko nasleđe Jemena, takođe su u opasnosti.

Nekih 20 kilometara istočno od Šibama nalazi se jedna od najvećih kula od opeke od blata, palata Seiiun, kojoj preti kolaps jer jake kiše i godine zanemarivanja uzimaju danak.

Treći je grad Tarim, udaljen oko 40 kilometara istočno od grada, i poznat po svojih 365 džamija - uključujući Al-Mehdar, koja ima najvišu munaru u Jemenu.

Kurir.rs/Barrons

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track