POGLEDAJTE MESTO KOJE ZOVU MENHETNOM PUSTINJE: Ovaj grad je još u 16. veku imao solitere, a kad čujete priču o njihovoj gradnji, oduševićete se! (VIDEO)
Foto: Profimedia

arhitektonsko čudo

POGLEDAJTE MESTO KOJE ZOVU MENHETNOM PUSTINJE: Ovaj grad je još u 16. veku imao solitere, a kad čujete priču o njihovoj gradnji, oduševićete se! (VIDEO)

Planeta -

Sigurno ste nekada pomislili da su soliteri isključivo proizvod modernog doba.

Međutim, da li ste znali da jedna zemlja na jugu Arabijskog poluostrva gradila impozantne višespratnice još u 16. veku?

foto: EPA

Jemenski grad Šibam bez obzira što je sazidan od blata, a ne od betona, čelika i stakla, nazivaju Menhetnom pustinje ili Čikagom Bliskom istoka. Ima pravougaono postavljene ulice i trgove sa zgradama visokim i do trideset metara. Ove neobične stambene zgrade se sužavaju ka vrhu, a imaju uglavnom oko 8 spratova.

foto: EPA

Šibam je prvi grad u svetu koji imao vertikalni plan gradnje. Pod zaštitom UNESCO-a je od 1992. godine, a grad je postavio svoje temelje još početkom 4. veka, mada najveći broj građevina datira posle 1532. godine.

Istažujući Šibam, njegov geografski položaj i samu konstrukciju, možete doći do samo jednog zaključka, sve je zidano planski.

foto: EPA

Smešten je na kamenom grebenu, uzvišen dovoljno kako bi bio zaštićen od poplava, ali je i dovoljno blizu primarnog izvora vode. Stanovništvo je zaštićeno velikim bedemoma, a još jedna prednost je visok vidikovac s kojeg bi videli neprijatelja kako se približava.

Ima oko 7.000 stanovnika i oko 500 drevnih gusto zbijenih zgrada.

foto: EPA

Zgrade su građene od cigli, sačinjenih od gline, pomešane sa slamom. Tako napravljena smesa, sipa se u drveni četvrtasti kalup da bi se dobio oblik nalik cigli, a zatim se nekoliko dana suši na Suncu. Unutrašnja konstrukcija je napravljena od drveta kajsije, po recepturi staroj nekoliko stotina godina.

Svaki blatni neboder nastanjuje jedna porodica koju čine otac, majka, ćerke, sinovi, žene od sinova i njihova deca. Na donjim spratovima ne postoje prozori jer se tu čuva hranam stoka i alat. Središnji spratovi su rezervisani za žene i na svakom od njih nalazi se posebna kuhinja. Spiralno stepenište dopire do samog vrha, a tako se i provetravaju prostorije. Najviši spratovi su rezervisani za muškarce.

Osim toga, Šibam je uvek bio važna odrednica na trgovačkim putevima, posebno kada se trgovalo začinima. Zbog svoje arhitekture svakako zauzima posebno mesto u svetu.

Kurir.rs Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track