NEPOZNATA OPASNOST PRETI AMERICI ZBOG IZBORA: Šokantna analiza Međunarodne krizne grupe otkriva zašto je ovo jedinstvena situacija
Foto: Profimedia

brutalno

NEPOZNATA OPASNOST PRETI AMERICI ZBOG IZBORA: Šokantna analiza Međunarodne krizne grupe otkriva zašto je ovo jedinstvena situacija

Planeta -

Stručnjaci transnacionalne nevladine organizacije International Crisis Group (ICG), organizacije koja prati razvoj nasilja širom sveta i prati situacije u ratnim zonama i zemljama na ivici funkcionisanja, izdali su upozorenje bez presedana uoči američkih predsedničkih izbora.

U izveštaju od 30 stranica, ICG je tvrdio da su „jako polarizovane“ Sjedinjene Države ranije bile „nepoznata opasnost“.

„Iako su Amerikanci navikli na određeni stepen mržnje i netrpeljivosti u ovim kampanjama koje se dešavaju svake četiri godine, još se nisu našli u situaciji da bi predsednik koji brani mogao odbiti izborni rezultat ili gde bi moglo doći do oružanog nasilja“, navodi se u saopštenju. Izveštaj ICG-a.

ICG navodi da bi nasilje na dan izbora i oko njega moglo biti posledica širenja laži i govora mržnje na internetu, rasnih tenzija, porasta naoružanih grupa građana i mogućnosti neizvesnih ili spornih izbornih rezultata. Stručnjaci ICG-a za to krive američkog predsednika Donalda Trampa i kažu da su „njegova toksična retorika i spremnost da uđu u sukob kako bi lično profitirali bez presedana u modernoj američkoj istoriji“.

Tramp je tokom predsedničke kampanje tvrdio da odbacuje sve oblike nasilja, ali nije nasilno osuđivao nasilne krajnje desničarske organizacije i zaustavio političare koje smatra svojim neprijateljima da ga „počaste“ neprimerenim izjavama. ICG piše da još uvek nema odgovora na pitanja o tome da li je koristio svoju moć da smanji rizik od nasilja.

ICG kaže da izveštaj kaže da bi Trampov poziv da "vojska" posmatrača izađe na birališta mogao da doprinese nasilju. „Trampova upotreba jezika rata pobudiće želju njegovih pristalica, koje ne znaju kako da izvršavaju dužnost posmatrača na biračkim mestima, da zastrašujuće deluju protiv demokratskih glasača“, navodi se u izveštaju.

Eksperti ICG ističu da bi Trampovo preispitivanje zakonitosti glasanja putem pošte moglo dovesti do izbijanja nasilja, posebno ako se izborni rezultat ne zna odmah ili ako se ospori. „Tramp je već počeo da podmeće sumnje da će glasanje dovesti do prevare, a takođe pokušava da delegitimizira brojanje glasova nakon zatvaranja birališta“, dodala je ICG.

Policijske uprave širom SAD pripremaju se za nerede i nerede. Policija Los Anđelesa poslala je svoje osoblje na dodatne sate obuke, gde su vežbali kontrolu velikih grupa ljudi kako bi pomogli nesmrtonosnoj sili. Jedan policijski zvaničnik rekao je da nikada nije bio svedok takvih priprema za izbore. Njujorška policija već je rasporedila svoje osoblje na ključne punktove kako bi bili na usluzi građanima koji će glasati 3. novembra.

Neki vlasnici trgova u Njujorku, očekujući nerede, stavili su drvene daske na prozore. Šef policije Dermot Shea rekao je da policija nikome nije rekla da to čini, ali i da im građani postavljaju pitanja o tome. CNN piše da su u razgovorima sa šefovima policije širom zemlje saznali da se mnogi pripremaju za nerede povezane sa izborima.

U svom izveštaju, ICG takođe navodi kako se sukob može izbeći i obezbediti integritet predsedničkih izbora. Na primer, ICG podstiče vlasti na saveznom i lokalnom nivou da uče o alatima koje mogu koristiti u borbi protiv zastrašivanja birača i održavanju otvorenih biračkih mesta u slučaju zagušenja ili drugih oblika ometanja izbornog procesa.

ICG takođe navodi da mediji i društvene mreže igraju važnu ulogu u osiguravanju da širenje dezinformacija ne dovede do nasilnih ispada. "Tradicionalni i društveni mediji moraju biti posebno oprezni da ne proglase pobednika pre vremena, jer bi takva objava mogla dovesti u pitanje izborne rezultate. Proglašenje pobednika izbora moglo bi biti još štetnije ako se objava mora promeniti", navodi se u izveštaju.

Stručnjaci ICG-a kažu da se ovo mora posebno uzeti u obzir u saveznim državama u kojima pobednik neće biti poznat dok se ne prebroje svi glasovi.

Tvitter je nedavno objavio da korisnici, uključujući političke kandidate i aktere, neće moći proglasiti pobedu na izborima, a da im ne prethodi zvanično saopštenje zvaničnika savezne države ili zahtev najmanje dva nacionalna medija sa ovlašćenjima.

ICG takođe navodi da su vlade drugih država takođe odgovorne za sprečavanje nasilja u Sjedinjenim Državama i upozorava ih da ne proglašavaju pobednika pre nego što to učine Sjedinjene Države.

U izveštaju se takođe čita rečenica koju Amerikanci ne čuju često od istraživača koji nadgledaju situacije u zemljama u razvoju ili one na ivici otvorenog sukoba. „Strani lideri treba da podstaknu svoje američke kolege da se pridržavaju demokratskih normi“, piše ICG.

Kurir.rs/Jutarnji.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja