DAN PRED IZBORE U SAD, AMERIKANCI SUTRA BIRAJU PREDSEDNIKA: Direktor komunikacija Trampove kampanje kaže da prete neredi levičara
Foto: AP / Patrick Semansky

NAPETO

DAN PRED IZBORE U SAD, AMERIKANCI SUTRA BIRAJU PREDSEDNIKA: Direktor komunikacija Trampove kampanje kaže da prete neredi levičara

Planeta -

SAD će 3. novembra izabrati novog - ili starog - predsednika, zavisno od toga dobije li izbore aktualni predsednik Donald Tramp ili njegov protivkandidat, bivši potpredsednik Džozef Bajden.

No izbori u SAD-u drukčiji su nego u drugim zemljama, a ovogodišnji bi uz to mogli biti drugačiji nego dosadašnji.

Američkom političkom scenom apsolutno dominiraju dve stranke - demokrate, koji predstavljaju liberalno-progresivnu struju u američkoj politici i čiji kandidat je Bajden (77), kao i republikanci, čiji kandidat je Tramp (74), a koji predstavljaju konzervativnu struju. Poslednji demokratski predsednik bio je Barak Obama (2009.-2017.), sa Bajdenom kao potpredsednikom, a poslednji republikanski kandidat pre Trampa bio je Džordž Buš mlađi (2001.-2009.)

Ko su ostali kandidati?

Tramp i Bajden, istini za volju, nisu jedini zvanični kandidati pa će tako Amerikanci umorni od duopola republikanaca i demokrata moći da glasaju i za Jo Jorgensen, kandidatkinju Libertarijanske stranke, Hovieja Havkinsa, kandidata Zelene stranke, i još sedam drugih kandidata, zavisno od savezne države u kojoj glasaju - uključujući repera Kanjea Vesta. No demokratski i republikanski kandidat jedini su koji realno imaju šansu da pobede.

Direktor komunikacija Trampove kampanje se oglasio na Tviteru

Tim Mrta, direktor komunikacija Trampove kampanje danas širi tezu da prete neredi koje bi, u slučaju Trampove pobede, izazvali levičari.

Ko prema anketama ima prednost?

Biden, prema finalnog anketi univerziteta Monmouth ima prednost od 5 do 7 odsto prednosti među verovatnim glasačima u Pensilvaniji koja se spominje kao jedna od ključnih država od kojih zavisi rezultat izbora.

Bajden vodi pred Trampom s 51 odsto do 44 odsto razlike među sigurnim glasačima u Pensilvaniji u modelu velike izlaznosti. Rezultat bi bio 50 odsto za Bajdena i 45 odsto Trampa u scenariju slabe izlaznosti.

Među svim registrovanim glasačima, 50 odsto podržava Bidena i 45 odstso podržava Trampa, dok još 1 odsto podržava Libertarijanca Jo Jorgensena, a 4 odsto nije odlučilo ili neće otkriti svoj glas. Broj neodlučnih birača je blago porastao sa 2 odsto prošlog meseca.

Tramp će otpustiti Faučija?

Tramp je zapretio da će otpustiti glavnog američkog epidemiologa Etonija Faučija.

Govoreći na skupu na Floridi u nedelju, aktualni se predsednik se još jednom požalio na medijsko izveštavanje o pandemiji.

Njegove su pristalice počele skandirati "Otkaz Faučiju" na šta je Tramp rekao: "Nemojte nikome reći, ali dajte mi samo da pričekam malo do kraja izbora" čime je sugerisao da će zaista otpustiti Faučija.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track