Najnovije vesti

NAUČNICI ODGOVORE O ŠIRENJU KORONE TRAŽE NA NEOBIČNOM MESTU: Tako će moći da predvide vrhunac bolesti i pripreme bolnice
Ilustracija, Foto: Profimedia

Uzorci se prikupljaju jednom ili dva puta nedeljno

NAUČNICI ODGOVORE O ŠIRENJU KORONE TRAŽE NA NEOBIČNOM MESTU: Tako će moći da predvide vrhunac bolesti i pripreme bolnice

Planeta

Italijanski naučnici analiziraju uzorke kanalizacijskih voda iz desetina postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda u nadi da će im njihov sadržaj omogućiti bolje predviđanje budućeg toka pandemije koronavirusa.

Naučnici žele da uspostave sistem koji će im omogućiti da nedelju dana unapred mogu da procene stopu kretanja virusa među lokalnim stanovništvom.

Vlasti će tako moći da predvide vrhunac bolesti i imaće dovoljno vremena da pripreme bolnice.

Uzorci se prikupljaju jednom ili dva puta nedeljno iz postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda širom Italije, a projekat se brzo širi.

"Analize nam daju trenutnu sliku epidemiološkog statusa populacije u nekom gradu", rekao je Alesandro Teracijani, zadužen za kvalitet vode u kompaniji za prečišćavanje otpadnih voda "Acqualatina".

"Postoji direktna korelacija između količine virusa i populacije, pa je lako izraditi statističku analizu koliko se virus proširio u datoj populaciji", rekao je.

Italijanski Nacionalni institut za zdravlje (ISS) pokrenuo je taj projekat u julu. Slični projekti sprovode se u Holandiji, Izraelu, Španiji i Sjedinjenim Državama.

"Već imamo podatke koji nam omogućuju da predvidimo trend za područja poput Milana i Rima sedam do 10 dana unapred”, rekao je Luka Lućentini, direktor za kvalitet vode pri ISS-u.

Projekat bi trebalo da bude razvijen do kraja godine i pružiće podatke iz 166 gradova u 10 italijanskih regija.

Italija je u sredu prešla prag od milion zaraženih koronavirusom. Do sada je prijavila 42.953 umrlih, najviše u Evropi posle Britanije. Dnevni prosek novozaraženih iznosi više od 34.000 u poslednjih sedam dana.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...