SILE I DALJE ZATEŽU OKO NAVALJNOG: Nemačka besna zbog najavljenih ruskih sankcija: Moskva bolje da rasvetli slučaj!
Foto: Profimedia / TASS

reagovanje berlina

SILE I DALJE ZATEŽU OKO NAVALJNOG: Nemačka besna zbog najavljenih ruskih sankcija: Moskva bolje da rasvetli slučaj!

Planeta -

Vlada Nemačke kritikovala je najavu ruskog Ministarstva spoljnih poslova da će Moskva uvesti sankcije nemačkim i francuskim zvaničnicima, kao odgovor na mere koje je Evropska unija preduzela zbog trovanja ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog.

Štefen Zajbert, portparol nemačke kancelarke Angele Merkel, izjavio je da upotreba vojnog nervnog otrova predstavlja "ozbiljno kršenje Konvencije o hemijskom oružju i međunarodnog prava".

Zajbert je novinarima u Berlinu rekao da Rusija ima sve uslove da rasvetli ovaj zločin, a da ruski ministar spoljnih poslova umesto toga najavljuje uvođenje sankcija zvaničnicima drugih država, prenosi Rojters.

Sa stanovišta nemačke vlade, takav potez je neopravdan i neprimeren i zanemaruje međunarodni interes da se ovaj problem reši, istakao je Zajbert. On je dodao da se na taj način problem Rusije premešta u bilateralne odnose Nemačke i Francuske.

Upitan da li su nemački zvaničnici upoznati sa time kojim će osobama Rusija uvesti sankcije, portparol ministarstva spoljnih poslova Nemačke je rekao da ne zna ništa više od onoga što je Lavrov javno saopštio.

foto: EPA / COSTAS BALTAS / POOL

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je u četvrtak rekao da su sankcije višim zvaničnicima Nemačke i Francuske već odobrene, ali nije otkrio više detalja.

Opozicioni lider Aleksej Navaljni trenutno se nalazi u Nemačkoj, gde se oporavlja od navodnog trovanja nervnim agensom, kako je potvrđeno iz nekoliko specijalištickih laboratorija u ovoj zemlji.

Ministri spoljnih poslova članica EU uveli su prošlog meseca sankcije šestorici ruskih zvaničnika i državnom naučno-istraživačkom institutu zbog ovog incidenta.

Kurir.rs / Tanjug, Foto: Profimedia / TASS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track