DŽEK TRBOSEK IZ JORKŠIRA UMRO OD KORONE: Serijski ubica, grobar koji je sejao strah 70-ih upamćen kao najveća greška policije!
Foto: Profimedia

u 74. godini

DŽEK TRBOSEK IZ JORKŠIRA UMRO OD KORONE: Serijski ubica, grobar koji je sejao strah 70-ih upamćen kao najveća greška policije!

Planeta -

Britanski serijski ubica poznat kao "Jorkširski Džek Trbosek", čovek koji je sedamdesetih godina prošlog veka ulivao teror i strah širom severne Engleske, preminuo je u tamošnjoj bolnici, u 74. godini.

Piter Satklif, bivši kopač grobova, služio je višestruke doživotne robije zbog ubistva 13 žena u Jorkširu i severozapadnoj Engleskoj između 1975. i 1980. godine

Britanski mediji izvestili su da je odbio lečenje nakon pozitivnog testiranja na kovid-19 i da patio od niza zdravstvenih tegoba.

Satklifova varvarska ubistva mladih žene pratila su brojni greške i nesposobnosti u nizu britanske policije zbog kojih je ubijavo 5 godina. Potraga za njim bila je jedna od najvećih koju je zemlja ikad poznavala, sa oko 2,5 miliona sati provedenih u pokušaju da ga uhvate. Dokumentarci beleže kako su se tvrdoglavi britanski istražitelji držali svojih teorija, propuštajući ključne tragove, ignorišući konkretne dokaze.

foto: AP

Iako je u istrazi devet puta obavljen razgovor sa njim, Satklif je uhvaćen tek nakon što je pronađen sa prostitutkom u njegovom automobilu.

Uhapšen je 2. januara 1981. godine u engleskom gradu Šefildu, a kasnije je priznao, iako je to na suđenju negirao. Osuđen je 22. maja 1981. godine na Centralnom krivičnom sudu u Londonu zbog 13 tačaka ubistva, sedam slučajeva pokušaja ubistva i osuđen je na 20 istovremenih doživotnih kazni.

Tokom suđenja, čak je i Satklif izrazio iznenađenje što je mogao da ubija tako dugo.

"Bilo je samo čudo što me ranije nisu uhvatili - imali su sve činjenice“, rekao je.

Policija je bila preplavljena informacijama, a sistem koji su kreirali prouzrokovao je pogrešno postavljanje ključnih činjenica. Detalji o njegovom izgledu, poput razmaka među zubima i veličina stopala nisu obeleženi.

Tokom jednog od saslušanaj, policajci su pokazali Satklufu sliku otiska čizme u blizini tela, ali nisu uspeli da primete da on zapravo nosi dotične čizme.

U još jednoj grešci, žrtva koja je preživela udarac čekićem u glavu, Marsela Klakton, uspela je da pomogne policiji da stvori sliku osumnjičenog koja se kasnije pokazala tačnom. Ali njeno svedočenje je odbacila policija, koja je mislila da nije žrtva Trboseka, jer nije prostitutka, kao i neke druge njegove žrtve.

Nakon što je osuđen, Saklif je dugo boravio u bolnici Brodmour u Berkširu . Prebačen je u HMP Frankland 2016. godine nakon što je smatran dovoljno stabilnim da robija u zatvoru.

Satklif je navodno patio od niza tegoba i bolesti kao što su srčane tegobe, dijabetes i gojaznost.

Kurir.rs / AP, Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track