TVORAC FAJZEROVE VAKCINE PROTIV KORONE: 300 miliona doza treba da isporučimo do aprila i tada će početi da se oseća efekat
Foto: Youtube/Printscreen

optimizam

TVORAC FAJZEROVE VAKCINE PROTIV KORONE: 300 miliona doza treba da isporučimo do aprila i tada će početi da se oseća efekat

Planeta -

"Život bi mogao da se vrati u normalu sledeće zime, rekao je tvorac Fajzerove vakcine protiv korone Ugur Šahin.

Profesor Šahin, jedan od osnivača i izvršni direktor BioNTeh kompanije, koja je takođe učestvovala u pravljenju vakcine, rekao je da bi vakcina mogla prepoloviti prenos virusa, što bi rezultiralo "dramatičnim smanjenjem" broja prijavljenih slučajeva.

Prošle nedelje Fajzer i BioNTeh su saopštili da je efikasnost njihove vakcine protiv korone nešto iznad 90 odsto, na osnovu 43.500 volontera koji su učestvovali u testovima.

Efikasnost vakcine je značajno veća nego što su naučnici očekivali, zbog čega je izvršni direktor Fajzera Albert Burla nazvao ovo otkriće "velikim za čovečanstvo i nauku".

Ostaje još izazova pre nego što vakcina dođe do stanovništva, ali se pretpostavlja da bi vakcina trebalo da bude u upotrebi pre kraja godine.

"Ova zima će biti teška. Zato, nećemo primetiti veliku korist od vakcine ove zime. Ukoliko se nastavi sve po planu, počećemo da isporučujemo vakcinu do kraja godine i početkom 2021. Naš cilj je da isporučimo više od 300 miliona doza do aprila i tada će već početi da se oseća efekat", rekao je Šahin.

Dodao je da je "apsolutno neophodno" da se završi sa imunizacijom čovečanstva pre sledeće jeseni.

"Siguran sam da će se to desiti, jer nam brojne farmaceutske kuće pomažu da, kada dođe vreme, izvršimo isporuku, kako bismo imali normalnu sledeću zimu", zaključio je Šahin.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track