SVEVIDEĆE OKO VIĐENO NA KAVKAZU: Evo šta su Rusi dovezli u Nagorno, mnogi kažu da je to budućnost ratovanja (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

ruske jedinice u nagornu

SVEVIDEĆE OKO VIĐENO NA KAVKAZU: Evo šta su Rusi dovezli u Nagorno, mnogi kažu da je to budućnost ratovanja (VIDEO)

Planeta -

Ruska vojska je u sporni region Nagorno-Karabah rasporedila napredni sistem za elektronsko ratovanje RB-341V „Leer-3“, prenose strani mediji.

Kako se navodi, sistem je zasnovan na kamionima KamAZ-5350 6×6, a razvio ga je specijalni tehnološki centar "LLC" sa sedištem u Sankt Peterburgu. Konvoj kamiona promećen je kako se kreće Karabahom.

Inače, Leer-3 je prvi put predstavljen javnosti 2015. godine, i dizajniran je za nadgledanje i napad na GSM komunikacije.

Svaki Leer-3 sistem se oslanja na jedan ili dva drona Orlan-10, koji nose opremu za elektronsko ratovanje. Dron može da ostane u vazduhu 16 sati i ima domet od 140 km.

Ruski mirovnjaci u Nagorno-Karabahu će koristiti Leer-3 da nadgledaju sprovođenje mirovnog sporazuma između Jermenije i Azerbejdžana.

Podsetimo, lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinjan, potpisali su 9. novembra zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu.

Kako se navodi u izjavi, jedan deo regiona prelazi pod kontrolu Azerbejdžana, strane će razmeniti zarobljenike, a ruske mirovne snage biće raspoređene duž kontakt linije i duž Lačinskog koridora koji povezuje Karabah sa Jermenijom.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije, u sastavu ruskog mirovnog kontingenta u zoni sukoba u Nagorno-Karabahu biće 1960 vojnika, 90 oklopnih transportera, 380 jedinica automobilske i specijalne tehnike.

Kurir.rs/Southfront.org

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track