TRAMP PREKO ADVOKATA HOĆE DA SMENI KRVAVU ĐINU: Optužili šeficu CIA da je znala za sumnjiv izborni softver
Foto: EPA/Mark Wilson

traže da joj se da otkaz

TRAMP PREKO ADVOKATA HOĆE DA SMENI KRVAVU ĐINU: Optužili šeficu CIA da je znala za sumnjiv izborni softver

Planeta -

Advokatica američkog predsednika Donalda Trampa Sidni Pauel zatražila je da se da otkaz direktorki CIA Đini Haspel zbog ignorisanja upozorenja o softveru za glasanje za koji tvrde da je „napravljen da namesti“ izbore održane 3. novembra.

"Zašto je Đina Haspel još u CIA, ne mogu da razumem. Nju treba odmah otpustiti“, rekla je Pauelova za „Foks njuz“, ukazujući na navodne probleme sa softverom „Dominion voting sistems“ koji se koristio u nekoliko ključnih država tokom izbornog dana.

Istakla je da postoji mnoštvo „uzbunjivača“ za koje je rekla da mogu da potvrde da je softver „Dominion“ navodno korišćen za uklanjanje „miliona“ glasova datih Trampu.

Đina Haspel, šefica američke Centralne obaveštajne agencije, jedna je od najkontroverznijih zvaničnika CIA poslednjih decenija, pre svega zbog uloge koju je igrala u mučenju osoba osumnjičenih za terorizam.

Haspelova, koja je celu karijeru provela u CIA, bila je deo jedne od najmračnijih epizoda u istoriji te agencije: 2005. godine uništeni su snimci saslušanja Abua Zubejde i drugog osumnjičenog Alba el Rahima el Naširija (Al Kaida), čijem je mučenju prisustvovala tri godine kasnije.

Kurir.rs/Sputnik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track