FAJZER OTKRIO NOVE OPTIMISTIČNE PODATKE: Vakcina je efikasna 95 odsto, nema neželjenih efekata, a uskoro stiže 50 miliona doza
Foto: EPA/STEPHANIE LECOCQ

završna faza ispitivanja

FAJZER OTKRIO NOVE OPTIMISTIČNE PODATKE: Vakcina je efikasna 95 odsto, nema neželjenih efekata, a uskoro stiže 50 miliona doza

Planeta -

Proizvođač lekova "Fajzer" saopštio je da njegova vakcina protiv korona virusa pokazuje efikasnost od čak 95 odsto i da nije imala ozbiljnih neželjenih efekata, na osnovu prvog skupa kompletnih rezultata ispitivanja vakcine u kasnoj fazi.

Podaci su pokazali da je vakcina sprečila razvoj i blagih i teških oblika Kovid-19, saopštila je kompanija.

Vakcina je pokazala da je efikasna 94 odsto kod starijih ljudi, koji su ranjivija grupa.

Fajzer, koji je razvio vakcinu sa svojim partnerom BajoNtek, rekao je da su kompanije planirale da se prijave američkoj Administracijii za hranu i lekove (FDA) za hitno odobrenje „u roku od nekoliko dana“, čime je porasla nada da bi efikasna vakcina uskoro mogla postati stvarnost, pišu američki mediji.

Rezultati ispitivanja - manje od godinu dana nakon što su istraživači započeli rad na vakcini - srušili su sve rekorde brzine za razvoj vakcine, što je proces koji obično traje godinama.

Prethodno je, na osnovu prvih rezultata bilo rečeno da vakcina pokazuje najmanje 90 odsto efikasnosti.

Ako FDA odobri vakcinu sa dve doze, Fajzer navodi da će na raspolaganju biti do 50 miliona doza do kraja godine, a do 1,3 milijarde do kraja sledeće godine.

Kurir.rs/Blic/Njujork tajms

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track