PREMIJERKA NOVOG ZELANDA ČESTITALA BAJDENU POBEDU NA IZBORIMA: Ponudila Americi pomoć u borbi protiv korona virusa
Foto: Profimedia

džasinda Ardern

PREMIJERKA NOVOG ZELANDA ČESTITALA BAJDENU POBEDU NA IZBORIMA: Ponudila Americi pomoć u borbi protiv korona virusa

Planeta -

Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern danas je čestitala novoizabranom američkom predsedniku Džo Bajdenu na izbornoj pobedi i ponudila mu da podeli sa SAD iskustva Novog Zelanda u borbi protiv epidemije korona virusa.

U izjavi za AP, Ardernova je istakla da je 20-minutni telefonski razgovor sa Džo Bajdenom bio "topao", kao i da je Bajden sa odobravanjem govorio o načinu na koji se na Novom Zelandu vodi borba sa epidemijom korona virusa.

"Novi Zeland ima više prirodnih prednosti koje su nam pomogle da se borimo sa virusom, ali ja i dalje smatram da je međunarodna saradnja ključna da bi se virus stavio pod kontrolu. Srećni smo da svoja iskustva i podatke podelimo sa svakom zemljom na svetu", rekla je premijerka Novog Zelanda.

Ardernova je dodala i da je sa Bajdenom razgovarala o klimatskim promenama, kao i da ga je pozvala da poseti Novi Zeland.

U odvojenoj izjavi, novoizabrani predsednik SAD Džo Bajden je pohvalio "izvanredno liderstvo" Ardernove nakon masovnog ubistva 2019. godine u dve džamije u Krasjtčerču koje izvršio belac, ekstremista.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track