VAKCINA SPUTNJIK V IMA EFIKASNOST VEĆU OD 95 ODSTO Rusi poručili: Naplaćivaćemo manje od rivala, pravimo više od milijardu doza
Foto: EPA/SERGEI ILNITSKY

rezultati istraživanja

VAKCINA SPUTNJIK V IMA EFIKASNOST VEĆU OD 95 ODSTO Rusi poručili: Naplaćivaćemo manje od rivala, pravimo više od milijardu doza

Planeta -

Efikasnost vakcine „Sputnjik V“, prema prelaznim rezultatima istraživanja, premašuje 95 odsto 42. dana nakon primene prve doze leka, pod uslovom da pacijent dobije drugu, navodi se na Tviteru vakcine i saopštenju koje je objavio Ruski fond za direktne investicije.

„Prema rezultatima analize, efikasnost vakcine ‘Sputnjik V’ 28. dana nakon dobijanja prve injekcije (sedmog dana nakon primanja druge injekcije) iznosila je 91,4 odsto. Preliminarni podaci o dobrovoljcima 42. dana nakon prve injekcije (ekvivalentno sa 21. danom nakon druge injekcije), kada je kod dobrovoljaca već formiran stabilan imuni odgovor, pokazuju efikasnost vakcine iznad 95 odsto“, ističe se u saopštenju.

Kako se navodi u saopštenju Fonda, sada u trećoj fazi ispitivanja u Rusiji učestvuje 40 hiljada dobrovoljaca, od čega je više od 22 hiljade primilo prvu injekciju, a više od 19 hiljada i prvu i drugu dozu.

„Na dan 24. novembar, tokom ispitivanja ‘Sputnjika V’ nisu otkriveni neočekivani neželjeni efekti. Deo vakcinisanih imalo je kratkotrajne neželjene efekte, kao što su bol na mestu uboda, sindrom sličan gripu, uključujući povišenu temperaturu, slabost, umor i glavobolju“, dodaje se u saopštenju.

​Dobijene podatke objaviće istraživački tim Centra „Gamaleja“ koji je razvio vakcinu „Sputnjik V“ u jednom od vodećih međunarodnih recenziranih medicinskih časopisa. Nakon treće faze kliničkih ispitivanja vakcine, Centar „Gamaleja“ omogućiće pristup punom izveštaju o ispitivanjima.

Kako je naveo ministar zdravlja Rusije Mihail Muraško, podaci o efikasnosti ove vakcine daju nadu na brzo dobijanje najvažnijeg sredstva u borbi protiv pandemije novog virusa korona.

Treća faza kliničkih ispitivanja ove vakcine takođe se vrši u Belorusiji, Venecueli, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i nizu drugih zemalja, a druga i treća faza su u toku u Indiji.

Vakcina „Sputnjik V“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu.

BIĆE JEFTINIJA

Rusija će svoju vakcinu protiv Kovid-19 "Sputnjik V" naplaćivati manje od rivala, jer Moskva namerava da proizvede više od milijardu doza u zemlji i inostranstvu naredne godine, izjavio je danas šef Ruskog državnog fonda za bogatstvo (RDIF) Kiril Dmitrijev.

Očekuje se da će detalji o tačnoj ceni biti objavljeni kasnije tokom dana, ali Dmitrijev je rekao za Rojters da će Sputnjik V biti značajno jeftiniji od drugih vakcina rivala sa sličnim nivoima efikasnosti, preneo je TAS S.

Dve doze ruske vakcine Sputnjik V koštaće manje od 20 dolara na međunarodnom tržištu, a za ruske državljane će biti besplatna, saopšteno je danas na zvaničnom Tviter nalogu Sputnjik V.

Kurir.rs/Sputnjik/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track